Degeaba însă: locatarii nu au făcut nimic, iar bezile de avertizare au dispărut. Oamenii dau vina pe Primărie și spun că nu se implică suficient. De aproape 40 de ani, Dorina Ciupuliga are un magazin la parterul unei clădiri istorice, ridicată în anii 1800. Împreună cu vecinii ei, femeia a primit mai multe notificări, prin care i s-a adus la cunoștință că trebuie să contribuie la reabilitarea imobilului.
„Numai proiectul pentru, că am făcut deja proiectul a venit o arhitectă şi s-a făcut proiect, păi numai la proiect s-a plătit vreo... 9000 şi, deci mult, numai la proiect şi atunci câmd o să fie şi o să vină să lucreze cât o să fie? Nu-şi permite omul”, povestește Dorina Ciupuliga.
De la începutul anului şi până acum, 158 de notificări au fost distribuite pentru proprietarii care deţin un imobil într-o clădire istorică. Dintre aceştia, o bună parte locuiesc în zona centrală a oraşului.
„Dacă nu se încadrează în termenul impus pentru reabilitrarea clădirilor, proprietarii acestora riscă sancţiuni, care pot ajunge până la 8000 de lei”, precizează Dana Seracin, purtător de cuvânt la Poliţia Locală Timişoara.
În ciuda notificărilor şi a somaţilor oferite, clădirile rămân la fel, spre nemulţumirea cetăţenilor.
„De pe această clădire istorică tencuiala se desprinde la o simplă atingere, iar elementele de decor riscă să cadă în orice moment” - Mihaela Crețu, reporter Digi24 Timișoara.
„Mă uit, trec zilnic pe aici, clădirile sunt deteriorate, chiar desprinse bucăți de sus și pur și simplu stă pusă o panglică fictiv”, spune un trecător.
„[N-ar trebui reabilitate?] Ar trebui, dar nu știu dacă sunt bani”, adaugă un timișorean.
„Oamenii nu au bani să le repare. [Ce ar trebui să facă primăria?] Primăria să repare clădirile”, completează un alt timișorean.
La nivelul municipiului Timişoara, Primăria a demarat două programe de reabilitare a clădirilor istorice, prin care proprietarii să fie ajutaţi. Unul dintre acestea prevedea ca municipalitatea să le dea proprietarilor banii necesari pentru reparaţii, din bugetul local, pe care aceştia să îi returneze în rate, timp de zece ani. Iniţiativa, asemănătoare cu cea de la Cluj-Napoca, a fost blocată. Ministerul de Finanţe nu a acceptat ca administraţia locală să finanţeze repararea clădirilor istorice proprietate privată din bani publici.
„Pentru că legea nu ne permite să facem altceva. Vom trece la aplicarea de taxe şi impozite locale mărite până şa de şase ori faţă de cele normale, pentru proprietarii clădirilor neîngrijite. Asta e legea. Cine nu poate să își întreţină clădirea, n-are decât să o vândă, să se mute”, precizează Nicolae Robu, primarul Timișoarei.
Doar anul trecut au fost aplicate sancţiuni de 192 de mii de lei, proprietarilor care locuiesc în clădiri istorice neîntreţinute.
Reporter: Mihaela Crețu
Operator: Adrian Ionescu