”Uitaţi-vă acolo cum o face robotul, de fapt! Observaţi cum se mişcă braţul robotului? Chirurgul care stă ajutor acolo nu mai face nimic în acest moment”, le-a explicat profesorul studenţilor.
Studenţii la Medicină şi rezidenţii au fost uimiţi de aparatura performantă cu care se poate opera chiar în Spitalul Județean din Timișoara. Mai mult, pe unii dintre viitorii medici, un astfel de proiect i-a convins să rămână în ţară.
”Mi se pare interesant având în vedere că, în primul rând, ai trei braţe cu care lucrezi. Este un bun prilej şi pentru mine care... mă atrage ideea de-a rămâne în ţară. Nu ştiu dacă o să aleg chirurgia, dar mă atrage ideea de-a rămâne în ţară”, precizează Alin Popescu, student.
Prima intervenţie a fost realizată de o echipă de medici din Timişoara în colaborare cu specialişti din Bucureşti. Un bărbat de 66 de ani a fost operat de cancer rectal. Recuperarea sa va fi mult mai rapidă, spre deosebire de o intervenţie clasică.
”O operaţie făcută în condiţii de vizibilitate mai bună, în condiţii de versatilitate mult mai mare a instrumentelor permite, mai ales în spaţii restrânse, în cazul pelvisului, să efectueze gesturi de mare fineţe şi de mare precizie. Sigur că e de aşteptat ca rezultatele funcţionale, mai ales ale acestor operaţii să fie mai bune”, ne-a declarat Irinel Popescu, şeful Clinicii de Chirurgie, Institutul Fundeni din București.
Robotul chirurgical a fost cumpărat prin intermediul unui proiect european cu o valoare totală de 4 milioane de euro. Cu restul banilor vor fi amenajate două laboratoare, unul de cercetare şi altul pentru prelevări de probe pentru diverse studii. De altfel şi operațiile realizate cu acest robot vor fi susţinute financiar de proiectele de cercetare.
”E un proiect de cinci ani, un proiect de infrastructură. Noi ne-am angajat pe mai multe teme de cercetare care, asigurându-ne această bază materială, noi creăm un următor proiect care ne va permite să aducem echipamentele consumabile”, afirmă Lazăr Fulger, şeful Secţiei Chirurgie II, Spitalul Judeţean din Timişoara.
Spitalul Județean din Timișoara a susţinut financiar reabilitarea sălii de operaţie în care este amplasat robotul, având în vedere că aparatul avea nevoie de circuite speciale.
”S-a alocat o sumă de 80 de mii de lei pentru renovarea completă a sălii de operaţie ca să arate la standarde europene. Astfel putem spune că, din rădăcini, a fost refăcută în ceea ce priveşte instalaţiile de electricitate, instalaţiile sanitare”, precizează Marius Craina, managerul Spitalului Judeţean din Timişoara.
Medicii spun că de acum înainte vor opera cel puţin doi pacienţi pe săptămână cu ajutorul acestui aparat, in special bolnavi care suferă de tipul de cancer în zona pelvină.
Reporter: Maria Rohnean
Operator: Mihai Pop
Editor web: Călin Țenche