La doar o săptămână de la începerea cursurilor, numărul celor care vor să înveţe chineza a ajuns deja la 150. Lecţiile durează o oră şi jumătate şi sunt ţinute în fiecare zi de luni până vineri. Iar pentru ca toţi cei înscrişi să apuce să participe la fiecare lecţie, acestea sunt repetate timp de mai multe zile consecutive.
”Pentru început îi învăţ pronunţia, cum să pronunţe, apoi vom învâţa literele şi vom citi texte”, afirmă Hong Qiyuan, profesor de limba chineză.
Deşi, deocamdată, curiozitatea este principalul motiv pentru care vin la cursuri, unii participanţi văd în limba chineză şi o posibilitate de dezvoltare a carierei. Cea mai vorbită limbă din lume devine atractivă mai ales în perspectiva în care China s-a arătat interesată de colaborări economice importante cu România, în viitorul apropiat: ”Lucrez pentru o firmă multinaţională şi am şi legături directe cu foarte multe persoane din China. Eu sunt vorbitor de limbă germană, limbă engleză, iar având contact foarte mult cu China îmi doresc foarte mult să le pot spune bună ziua în chineză sau să fac o mică conversarţie cu ei în chineză”, ”Cred că expansiunea urmează de acuma aşa că da, cred că o să-mi folosească”.
”Singur, pe de o parte, poate şi din partea mediului economic există un orizont de aşteptare, dar poate mai mult decât atât, suntem conştienţi că în acest moment China reprezintă una dintre marile puteri ale lumii”, afirmă Lizica Mihuţ - preşedinte Casa Româno Chineză, filiala Arad.
După absolvirea primului modul de învăţare, care va dura un an şi jumătate, cursanţii interesaţi vor avea opţiunea continuării studiului. În a doua etapă a cursurilor se va trece la învăţarea alfabetului chinez.
reporter: Dan Codre operator: Cristi Kovacs editor web: Călin Țenche