Primul centru de stimulare cognitivă, emoțională și motrică din vestul țării a fost deschis la Timișoara prin programul "Start Up Nation". Proiectul a apărut din lipsa unor astfel de centre în țară dar și pentru că stimularea copiilor, de la doar câteva luni, din toate punctele de vedere, este o necesitate. Nu doar pentru recuperarea celor cu deficiențe ci și pentru micuții sănătoși.
O astfel de piscină cu bile stimulează atenția copilului și îl ajută să se elibereze de stres, spun specialiștii. Face parte din centrul de stimulare intelectuală și a simțurilor micuților, inaugurat la Timișoara. Maximizarea capacităților copilului este motivul pentru care mai mulți părinți din oraș au optat deja pentru cursurile de aici.
"O să vin practic cu amândoi copiii, de vârste diferite și mă refer la 1 an și jumătate și 4 ani și jumătate pentru că practic la orice vârstă îi poți stimula, îi ajută orice fel de activitate. Chiar se vede și aici, din momentul în care vine copilul, identifică și el ce nevoi are."
Ionela și Victoria, mamă și fiică vor urma împreună cursuri în centrul de stimulare.
"Pentru ea beneficiul este cu mult mai mare decât orice alt program alternativ. Din ce mi s-a explicat este adiacent lucrurilor pe care ea le învață la grădiniță", povesteşte Ionela Bâc - mamă.
Centrul de stimulare pentru copii din Timișoara a fost deschis prin programul StartUp Nation este destinat micuților fără deficiențe, spre deosebire de alte centre similare.
"Vrem să lucrăm foarte mult pe partea de creativitate, exprimare emoțională pentru ca ei să știe ce li se întâmplă în momentul în care trec printr-o anumită stare. Rezultatele se văd și se văd în atenție concentrată sau în atenție distributivă sau în modul în care se exprimă, în modul în care găsește soluții, în modul în care se adresează, empatizează", explică Sofia Drăgilă - psiholog și fondatorul centrului.
Medicii pediatri spun că de la cea mai fragedă vârstă copilul învață prin experimentare, iar astfel de centre le facilitează interacțiunea.
"Copiii sunt făcuți să simtă iar ei simt enorm de mult în primii 7 ani de viață, atunci când conștiența nu este atât de mare cum este la adult. Ei se lasă pradă senzației și prin senzații învață. De aceea e foarte important să învețe punând mânuța pe obiecte, pe jocuri, pe lucruri, nu uitându-se la calculator, nu dând cu degetul pe un ecran ci simțind efectiv", spune şi Anca Ducu - medic primar pediatru.
Prețul pentru o ședință de stimulare pornește de la 100 de lei, iar un abonament pentru o lună de activități costă 290 de lei. Familia care dorește să urmeze un astfel de program trece înainte de toate printr-o evaluare care le va indica celor 6 specialiști din centru, zona în care copilul trebuie să lucreze.