Ceaune încinse la Festivalul Tocăniţei. Bunătățile preparate au atras sute de pofticioși

Data publicării:
ceaune prima

Ceaunele s-au încins în acelaşi timp, apoi maeştrii într-ale gastronomiei au început să gătească. Fiecare bucătar prezent la competiţie a avut reţeta sa specială. Nimeni nu a împărtăşit însă ingredientele secrete, doar idei pentru o tocăniţă cât mai gustoasă.

”În principiu, nu trebuie să vadă congelatorul carnea. Aici sunt doi iezi tăiaţi aseară, care n-au văzut congelatorul”, spune Bobo, bucătar.

Pentru alţii, tradiţionalismul a fost la putere. Cu ingredientele clasice, bucătarii spun că dau lovitura de fiecare dată. ”Conţine carne de purcel, foarte tânăr, foarte fraged, ceapă, nelipsitul ardei şi, bineînţeles, ardeiul iute, că trebuie să fim sănătoşi”, afirmă Nicu Ardelean, bucătar.

Iar cum concurenţa a fost mare, bucătarii s-au întrecut în idei şi atunci când şi-au promovat preparatele. ”De fapt e un mic secret: tocaniţa este din pipote de curcan, doar că-i facem reclamă ca şi când ar fi de melci”, mărturisește Andi Gugliş, bucătar.

Nici oaspeţii din Ungaria nu s-au lăsat mai prejos. Tocaniţa în Szentes se face cam aşa: tot ce este în ceaun se taie în lungime. Iar, la noi, tocăniţa se face într-un fel, gulaşul într-un fel, iar papricaşul într-un fel”, precizează Imre Szabo, bucătar din Szentes, Ungaria.

Şi la puţin timp după ce ceaunele au fost încinse şi atmosfera s-a destins. Atraşi de miros, sute de pofticioşi s-au înghesuit pe lângă ceaune să deguste: ”Am mai fost şi-n alte părţi, dar aici se vede că-i splendid, de-abia aşteptăm să mâncăm gustările tradiţionale”, ”E foarte bine, e foarte frumos, ne place cum e aranjat, miroase a fum, e natural... foarte frumos”, ”E nevoie de tot ce-i frumos, ce-i bun, alte probleme să nu fie, de astea să fie cât de multe”.

”Ne-am inspirat un pic şi de la localităţile înfrăţite cu noi din Ungaria şi din Serbia, ei deja sunt la cea de-a 20-a ediţie, nu neapărat tocăniţă. Noi am vrut să facem ceva pe specific românesc, ei au bogracs, festivalul legumelor. Sperăm să devină un brand”, ne-a declarat Victor Malac, primarul comunei Dumbrăviţa.

Dacă va deveni sau nu un brand, rămâne de văzut. Cert este că festivalul are toate şansele să devină tradiţie, mai ales că, anul acesta, numărul participanţilor a fost mai mare comparativ cu ediţia precedentă.

reporter: Maria Rohnean
operator: Mihai Pop
editor web: Călin Țenche

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Amazon s-a dus la Ilie Bolojan și a cerut trei lucruri banal de complicate pentru România de 35 de ani...
Digi FM
"Doamne, ce scârbos!" Cadoul neobișnuit pe care Selena Gomez l-a primit de la logodnicul ei i-a dezgustat pe...
Pro FM
Sylvia Sîrbu, viața la ani buni după trupa ASIA și divorțul de Andrei Ștefănescu. Cu ce se ocupă: Am 3...
Film Now
Salma Hayek a publicat poze din anii '90, în care apare fără haine, și a stârnit reacții cu nemiluita. 1,3...
Adevarul
Ucraina riscă să intre pe nisipuri mișcătoare. Ce semnificație au mesajele contradictorii ale administrației...
Newsweek
Cu ce bani ieși la pensie în funcție de salariul pe care îl ai? Pensionarii pierd mii de lei
Digi FM
"Doamne, ce scârbos!" Cadoul neobișnuit pe care Selena Gomez l-a primit de la logodnicul ei i-a dezgustat pe...
Digi World
Cum s-a schimbat corpul unui bărbat care a mâncat câte 30 de ouă pe zi timp de o lună. Rezultatele...
Digi Animal World
Momentul emoționant în care un câine află că stăpâna sa este însărcinată. Imaginile inedite fac furori pe Tik...
Film Now
Cum arată viața lui Richard Gere de când s-a mutat în Spania. Soția lui a făcut publice imagini rare pe...
UTV
Reacția lui Alexandru Ciucu după dezvăluirile Alinei Sorescu despre mariajul lor. „Nu înțeleg de ce trebuie...