Ceaune încinse la Festivalul Tocăniţei. Bunătățile preparate au atras sute de pofticioși

Data publicării:
ceaune prima

Ceaunele s-au încins în acelaşi timp, apoi maeştrii într-ale gastronomiei au început să gătească. Fiecare bucătar prezent la competiţie a avut reţeta sa specială. Nimeni nu a împărtăşit însă ingredientele secrete, doar idei pentru o tocăniţă cât mai gustoasă.

”În principiu, nu trebuie să vadă congelatorul carnea. Aici sunt doi iezi tăiaţi aseară, care n-au văzut congelatorul”, spune Bobo, bucătar.

Pentru alţii, tradiţionalismul a fost la putere. Cu ingredientele clasice, bucătarii spun că dau lovitura de fiecare dată. ”Conţine carne de purcel, foarte tânăr, foarte fraged, ceapă, nelipsitul ardei şi, bineînţeles, ardeiul iute, că trebuie să fim sănătoşi”, afirmă Nicu Ardelean, bucătar.

Iar cum concurenţa a fost mare, bucătarii s-au întrecut în idei şi atunci când şi-au promovat preparatele. ”De fapt e un mic secret: tocaniţa este din pipote de curcan, doar că-i facem reclamă ca şi când ar fi de melci”, mărturisește Andi Gugliş, bucătar.

Nici oaspeţii din Ungaria nu s-au lăsat mai prejos. Tocaniţa în Szentes se face cam aşa: tot ce este în ceaun se taie în lungime. Iar, la noi, tocăniţa se face într-un fel, gulaşul într-un fel, iar papricaşul într-un fel”, precizează Imre Szabo, bucătar din Szentes, Ungaria.

Şi la puţin timp după ce ceaunele au fost încinse şi atmosfera s-a destins. Atraşi de miros, sute de pofticioşi s-au înghesuit pe lângă ceaune să deguste: ”Am mai fost şi-n alte părţi, dar aici se vede că-i splendid, de-abia aşteptăm să mâncăm gustările tradiţionale”, ”E foarte bine, e foarte frumos, ne place cum e aranjat, miroase a fum, e natural... foarte frumos”, ”E nevoie de tot ce-i frumos, ce-i bun, alte probleme să nu fie, de astea să fie cât de multe”.

”Ne-am inspirat un pic şi de la localităţile înfrăţite cu noi din Ungaria şi din Serbia, ei deja sunt la cea de-a 20-a ediţie, nu neapărat tocăniţă. Noi am vrut să facem ceva pe specific românesc, ei au bogracs, festivalul legumelor. Sperăm să devină un brand”, ne-a declarat Victor Malac, primarul comunei Dumbrăviţa.

Dacă va deveni sau nu un brand, rămâne de văzut. Cert este că festivalul are toate şansele să devină tradiţie, mai ales că, anul acesta, numărul participanţilor a fost mai mare comparativ cu ediţia precedentă.

reporter: Maria Rohnean
operator: Mihai Pop
editor web: Călin Țenche

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Călin Georgescu spune că nu a dorit să devină preşedinte. Care era planul lui, de fapt: „România, o...
Digi FM
Cu ce probleme s-a confruntat Cristina Bâtlan. Fiul ei a fost operat de zece ori: „E o chestie foarte rară...
Pro FM
Sam Asghari, fostul soț al lui Britney Spears, recunoaște că relația cu vedeta i-a dat un impuls în carieră...
Film Now
Nicole Kidman, schimbare majoră în carieră după ce a fost acuzată că apare în mai toate filmele și serialele
Adevarul
Trump amenință Rusia cu consecințe „devastatoare” dacă nu acceptă acordul de încetare a focului cu Ucraina
Newsweek
Guvernul crește, mâine, pensiile pentru 2.800.000 de pensionari. Cine ia banii și când DOCUMENT
Digi FM
Ianis Hagi, marele absent la decorarea lui Gică Hagi de la Cotroceni. Motivul pentru care nu a participat la...
Digi World
Gustarea care-ți poate proteja ochii, superaliment și pentru inimă și creier. Consumată zilnic în cantități...
Digi Animal World
Momentul când un delfin de peste 400 de kilograme sare în barca unor pescari. Imaginile sunt virale
Film Now
Keanu Reeves, detaliile care îi arată latura „umană”. Ce a făcut timp de zece ani și nu a știut nimeni: „Mi-a...
UTV
Otniela Sandu, prima reacție după ce Sebastian Dobrincu s-a împăcat cu Ioana Ignat. „Faptele arată mai mult...