Tocană de legume de o tonă şi jumătate la festivalul de la Esztar

Data publicării:
lecso

S-au încins zeci de ceaune, la sfârşit de săptămână, în Ungaria, la câteva zeci de kilometri de Oradea. Cei mai pricepuţi într-ale gătitului s-au întrecut în cadrul unui festival gastronomic de amploare. Bucătarii au încercat să prepare cel mai gustos lecso, tradiţionala tocană de legume. Cu şanse egale au pornit şi câţiva bihoreni, chiar dacă reţeta e 100% ungurească.

Pe acordurile melodiilor interpretate de o formație locală, peste 50 de echipe au început pregătirile pentru prepararea tocanei de legume. Au făcut-o în cadrul celei de-a șaptea ediții a festivalului culinar de la Esztar, unde participanții și-au adus de acasă ceaunele, ingredientele și chiar lemnele pentru foc. Cinci echipe au venit din Bihor.

"Rămân cele mai importante locurile 1,2 și 3, dar în afară de asta, cei din juriu mai pregătesc și mențiuni și premii speciale pentru mai multe categorii", a precizat Adrian Șimon, purtătorul de cuvânt al CJ Bihor.

Printre cei mai pricepuți au fost bucătarii din comuna Tămășeu, prezenți la mai multe ediții cu rețeta lor.

"- Roșii, ceapă, ardei, gogoșar de două feluri.
- Cât de mult trebuie lăsat la fiert, două-trei ore?
- Nu așa mult, o oră și jumătate cel mult. E suficient", explică Bela Gaspar.

Un bucătar din Biharia a dezvăluit alte secrete pentru o tocană de legume reușită.

"La servire vom pune rondelele de slănină (...) și piept de pui la grătar cu diferite ingrediente interesante. Ca să fie și ceva specific din regiunea noastră, vom pune brânză de burduf peste ghiveci", a spus Mihai Nagy.

O prezență exotică a fost cea a lui Kim Rueda, un spaniol mutat de 8 ani în Bihor. Acesta a folosit în preparatul său fructe de pădure și ciuperci culese de el însuși: "Avem nouă soiuri de ciuperci, două soiuri de fructe, sparanghelul ca să dăm puțină dulceață. Vom folosi zimbrișorul, oregano sălbatic în loc de alte condimente."

În cadrul festivalului a fost preparată și o tocană uriașă într-un ceaun imens.

"Este un lecso bazat pe orez și cârnat, are în jur de 1560 de kilograme. Am pus 700 de kilograme de ardei, 70 de kilograme de cârnat, 80 de kilograme de orez și roșii vreo 300 de kilograme", a enumerat Sandor Beres, bucătar.

Uriașul preparat a fost împărțit participanților la festival, iar banii strânși vor ajunge la secția de pediatrie a Spitalului din Debrețin.

Reporter: Claudiu Mihuț
Operator: Ticu Gheorghiță

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Cele mai mari pensii din România, conform CNPP. Cum ajungi să primești lunar o avere...
Digi FM
Cu frumoasa lui familie, pe covorul roșu. Richard Gere, fericit alături de soția sa și de fiul lui cel mare...
Pro FM
Ultima imagine cu Freddie Mercury. Cum arăta cu trei luni înainte să moară
Film Now
Ashton Kutcher, fotografiat în timpul unei discuții tensionate, după zvonurile privind divorțul de Mila Kunis...
Adevarul
Cum au fost primiți handbaliștii români în Kosovo, la o săptămână după scandalul de pe Arena Națională
Newsweek
Cine poate încasa ultima pensie în caz de deces? Cine ia pensie de urmaș și până la ce vârstă?
Digi FM
Cameron Diaz revine la Hollywood după o pauză de mai bine de 10 ani. Cum arată azi celebra actriță din „Masca”
Digi World
Întâlnire de record. Cea mai scundă femeie din lume și cea mai înaltă femeie din lume s-au cunoscut: "A fost...
Digi Animal World
Un animal misterios, cu aspect „ciudat”, depistat în parcul West Virginia. Locuitorii sunt nedumeriți: „Cum a...
Film Now
Denzel Washington spune că au existat suspiciuni legate de purtarea lui Kevin Spacey cu decenii în urmă...
UTV
Lidia Buble, inselata de fostul iubit: detaliul neasteptat care i-a dezvaluit adevarul despre „Maria”