Festivalul Bakator, în capitala bihoreană a vinului

Data actualizării: Data publicării:
Bakator
Foto: facebook Festivalul Bakator/Csikos Rolland

Gulaş din carne de bivoliţă şi măgar, dar şi zeci de soiuri de vinuri - au fost personajele principale ale celei de-a doua ediţii a Festivalului de Vin şi Gastronomie Bakator, organizat în comuna bihoreană Diosig. Vinul Baktor are o tradiţie de sute de ani şi a fost promovat în fostul imperiu austro-ungar de contele Zichy. Descendent al unei importante familii nobiliare din Bihor, acesta a fost proprietarul unor vaste domenii în zona Borodului şi a Diosigului.

Aflată la 35 de kilometri de Oradea, pe Valea Ierului, comuna Diosig este considerată capitala vinului din Bihor. Vița de vie se cultivă în această zonă de peste 600 de ani. La jumãtatea secolului al XIX-lea, soiul Bakator a devenit cunoscut în lume datorită contelui Zichy.

"Prima dată el a cultivat pe suprafețe mari, pe mai multe terenuri și tot el a făcut și osul Bakator care a ajuns și pe masa împăratului Chinei", spune Jozsef Heit, viticultor din Diosig.

Dispãrut timp de 100 de ani din aceastã zonã viticolã, soiul Bakator a fost readus în Diosig prin eforturile unor localnici.

"În 2013 am plantat cam 1000 de fire", explică Jozsef Heit.

Pentru a păsta tradiția, autoritățile locale au organizat a doua ediție a Festivalului Vinului Bakator chiar în curtea fostului castel al contelui Zicky. Toți cei care au trecut pragul evenimentului au fost invitați să deguste zeci de soiuri de vin.

"19 viticultori sunt astăzi aici cu 47 de vinuri, ceea ce este mai mult decât anul trecut", a detaliat Attila Mados, primarul comunei Diosig.

"Fetească regală, Muscat Otonel și din roșu avem Merlot sau Pinot Noir. În Sântimbreu în pivniță le ținem la temperaturi între 13 și 15 grade, fără climă, temperatură constantă", a spus un viticultor.

Bakator
Foto: facebook Festivalul Bakator/Csikos Rolland

Pe lângă vinuri de soi, organizatorii i-au îmbiat pe vizitatori cu hamburger din carne de bivoliță și cu un gulaș gătit de un bucătar din Hortobagyi, Ungaria.

"Sunt toate bunătățile pământului pe care le putem mânca acolo. De la cele de sub pământ - care au rădăcină, precum morcovi și pătrunjel - până la cele care circulă pe pământ. Gulaș cu pulpă de mangaliță, pulpă de bivoliță, carne de măgar și cap de bivol", a explicat Peter Rojo, bucătar din Ungaria.

Diosigul se mândrește și cu pivnițe vechi de peste 200 de ani.

Reporter: Claudiu Mihuț
Operator: Florin Lucuța

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Tunelurile secrete ale Bucureștiului: de la planul de fugă al lui Ceaușescu la...
Digi FM
Imagini şocante în noaptea de Revelion. Un şofer a fost filmat în timp ce se învârte cu maşina într-un sens...
Pro FM
Fostul bodyguard al lui Whitney Houston, tentat să „renunțe la tot” de dragul cântăreței: „Siguranța ei era...
Film Now
A divorțat, iar acum iubește din nou. Fratele lui Ben Affleck, surprins alături de partenera lui mai tânără...
Adevarul
Daniel David îi răspunde lui Călin Georgescu: „Sunt surprins că un om al păcii caută, de fapt, războiul”
Newsweek
Pensia pe ianuarie intră pe card cu întârziere. Casa de pensii anunță care e motivul
Digi FM
România, inclusă de CNN printre cele mai bune locuri de vizitat în 2025. Cum este descrisă destinaţia...
Digi World
Câte minute de viaţă pierd fumătorii cu o singură ţigară. Concluziile celei mai noi analize a oamenilor de...
Digi Animal World
Ce s-a întâmplat cu un câine la 15 minute după ce stăpânul său a murit. Familia a fost devastată
Film Now
Kevin Sorbo, protagonistul serialului Hercule, spune că a fost pus pe "lista neagră" de la Hollywood din...
UTV
26 de filme pe care trebuie sa le vezi neaparat pana la sfarsitul anului 2025