Ce preferă, la restaurant, timișoreanul? Bucate tradiționale, mâncăruri bănățene

Data publicării:
bucate A



„Bănăţenii vin la restaurant cam de trei ori, aş spune eu, pe lună. Aici mă refer la clasa medie. Din păcate, foarte puţini îşi permit să iasă în restaurante, mai mult în restaurante ca să zic aşa, de tip fast-food, decât în restaurantele cu meniu clasic“,
ne spune Remus Tomici, bucătar şef al unui restaurant din Timişoara.

 

Și totuși destui au rămas fideli mâncării tradiţionale bănăţene. Andrei Rain este patronul unui restaurant cu specific tradiţional situat chiar în inima Timişoarei. De 14 ani, de când a deschis localul, a avut parte de o mulţime de clienţi, fie ei bănăţeni sau din străinătate. Cei mai mulţi aleg sarmăluţele, dar şi ciolanul cu fasole şi alte mâncăruri gătite special în această parte a ţării.

 

Inovaţia cu care a venit el este mâncarea... la metru. Aceasta conţine 16-18 sortimente de mâncare, de la sărmăluţe şi ciolan la cartofi la cuptor şi multe feluri de murături. Meniul este gândit pentru 6 persoane şi costă 220 de lei. „Este foarte apreciat şi foarte căutat pentru că în România, din câte am înţeles, de la cei care au fost şi au colindat ţara, nu se serveşte niciunde mâncare la metru. Şi nici în străinătate. Bere la metru, da“, ne precizează Andrei Rain.

Cei care optează pentru mâncarea tradiţională preferă multe bucate, care mai de care mai gustoase. Valentin Dinu, bucătar şef într-un restaurant din Timişoara, enumeră:În general mâncărurile gătite, cum ar fi sărmăluţele bănăţene, cum ar fi ciolanul cu fasole, tocăniţa de porc cu mămăliguţă, varza cu cârnaţi, bulzul bănăţean“.

 

Ce spun clienţii? ”Mâncarea bănăţeană este delicioasă”. Dar ce preferă? De la caz la caz: ”Sărmăluţele, bulzul bănăţean, tocăniţa. În general, îmi plac mâncărurile cu specific local“, „Aicea, la graniţa cu Occidentul şi cu atâtea minunate reţete de mâncare, aici excelează totul. Când am musafiri care îmi vin din străinătate îi aduc aici. Şi atunci, ciorba de burtă e deosebită“, „Sarmale, bine, super bine. Ciolan cu fasole“.

 

Timişorenii care iau pranzul sau cina în oraş lasă la restaurant sume cuprinse între 40-50 de lei şi peste o sută de lei de persoană, în funcţie de localul în care mănâncă.

reporter: Miodrag Hojda
operator: Tiberiu Alasu
editor web: Călin Țenche

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Meteorologii anunță o lună ianuarie cum n-a mai fost în România. Vreme neobișnuită și temperaturi ciudate
Digi FM
Kevin Costner, vacanță în Aspen alături de fiica sa adolescentă. Actorul este tatăl a șapte copii
Pro FM
Soția lui Kanye West, într-o pelerină transparentă de ploaie, cu nimic pe dedesubt. El, cu mască pe față...
Film Now
I-a arătat imagini nud și i-a vorbit despre dependența lui de pornografie. Blake Lively l-a dat în judecată...
Adevarul
Miliardarul Jeff Bezos se căsătorește: Nuntă fastuoasă, de 600 de milioane de dolari, în Aspen, pe...
Newsweek
Ultimele vești de la Casa de Pensii despre indexarea pensiilor în ianuarie: Va veni direct majorată
Digi FM
Controversă după momentul Aurei Șova cu Marius Manole, din finala Vocea României 2024: "Respectul faţă de...
Digi World
O vedetă TikTok a murit la doar 19 ani din cauza unei boli foarte rare care afectează doar câteva sute de...
Digi Animal World
Cum arată câinele care valorează un milion de euro. A fost conceput și născut în România: „A câștigat toate...
Film Now
Scarlett Johansson nu-și dorește ca fiica sa să afle acest lucru despre ea: „Mi-e atât de rușine”
UTV
Andreea Balan si George Burcea, impreuna la serbarea fiicei lor, Ella. Au lasat in urma certurile pentru...