La Zilele Sfântului Ladislau, toți cei care au trecut prin parcul Nicolae Bălcescu au fost întâmpinaţi cu mâncăruri tradiționale ungurești. În ceaune uriaşe, echipe din fiecare zonă a Bihorului au preparat gulaş ori tocăniţă de carne.
"Am încercat să pregătim un bogracs tradițional unguresc, cu carne de porc, niște aripi de pui, numai pentru gust. Am pus inima și sufletul, ca să fie condimentat ca lumea", spune Béla Hegedűs, bucătar.
"Am pregătit sarmale, tocăniță de carne, din carne de porc, și "dödölle", care este făcută din cartofi cu făină, și prăjită în ceapă și ulei", explică Laura Marta Papp, bucătăreasă.
Cei care au intrat în „bucătăria" din parc nu s-au abţinut să-şi umple măcar o farfurie cu mâncare.
"Aș dori să gust un gulaș veritabil unguresc, foarte mult îmi place, și vreau să gust cum este făcut aici."
Bucătăria maghiară este cunoscută datorită condimentelor specifice care nu pot lipsi din nici un preparat tradițional.
"Cele mai cunoscute sunt ardeiul, piperul, care sunt cunoscute și în alte bucătării, dar în mâncărurile tradiționale maghiare acestea sunt utilizate într-o proporție mai mare", susţine János Kádár, secretarul juriului.
Cei care au avut poftă de desert, au fost invitaţi să guste din orezul cu lapte pregătit de echipa unei cafenele din Oradea.
"Sunt flori în el, de levănțică, am făcut cu zahăr de levănțică, cu coajă de lămâie și multă vanilie. Credem că merge super ok între mâncărurile astea tradiționale, cu multă untură și slănină", dezvăluie Adél Dénes, reprezentantă a cafenelei.
Printre preparatele tradiţionale maghiare s-a strecurat şi cele pregătite de un cunoscător al bucătăriei italiene. Acesta a pregătit paste, cu care i-a impresionat pe clienţi.
Acţiunea face parte din festivalul Zilele Sfântului Ladislau. Cea de-a doua ediţie a acestuia a fost organizată la sfârșitul săptămânii trecute, în Oradea. Anul trecut, festivalul a atras aproape 30 de mii de orădeni.
reporter: Orsolya Nagy
operator: Róbert Rézműves
editor web: Adrian Laboş