A trecut mai puţin de un an de când a fost pus în practică, însă rezultatele n-au întârziat să apară. Trei femei, care şi-au pierdut orice speranţă, aşteaptă acum un copil.
Mariana Caranfil a fost prima care a rămas însărcinată prin intermediul acestui proiect. După trei ani de încercări zadarnice de-a avea un copil, visul i-a împlinit - va naşte la sfârşitul acestui an: ”Sarcina a decurs bine toată perioada, suntem fericiţi că am trecut de cea mai mare prte din timp, şi aşteptăm să vină. Datorită proiectului am reuşit să avem un copilaş”.
”Pacientele au acces la echipamente, la servicii medicale, la echipamente care nu sunt în spitale de stat. Din acest motiv, au venit din toată ţara, ca să se opereze la Timişoara pentru că în anumite zone nu există decât în spitalele private echipamentele pe care le-am cumpărat prin proiect”, ne precizează Olimpia Oprea, managerul proiectului.
”Faţă de metodele anterioare, această metodă ne ajută să evităm complicaţiile pe care ar putea să le dea chirurgia monopolară şi din acest punct de vedere, ceea ce facem noi acum este mult mai sigur pentru paciente şi evită complicaţiile cum ar fi intoxicaţiile cu apă”, spune expertul Constantin Olaru.
”Era un lucru pe care noi ni-l doream de mult, nu avea posibilităţile financiare ca să începem să achiziţionăm aceste aparate. Din fericire, s-a putut demara acest proiect, pentru că era o sumă destul de mare care implicau costuri destul de multe pe care spitalul, ca atare, nu şi le-ar fi putut permite, având în vedere datoriile foarte mari pe care le avea la momentul respectiv”, a afirmat Mihai Băcilă, directorul Clinicii Odobescu, în perioada iniţierii proiectului.
Peste 20% dintre cuplurile din ţara noastră au probleme în conceperea unui copil, în majoritatea cazurilor problemele de sănătate fiind la femeie.
Reporter: Maria Rohnean
Operator: Alin Lungu
Editor web: Călin Țenche