Catedrala sub semnul perfecțiunii

Data publicării:
biserica ghelari

A fost ridicată în urma unui vis pe care un tânăr preot s-a încăpățânat să-l transforme în realitate. Fiecare detaliu al său amintește de cifra 7, pe care credincioșii o consideră cifra perfecțiunii divine. A avut nevoie de 34 de ani ca să fie terminată, însă ea străjuiește și acum, falnică, pe un vârf de deal, în Ținutul Pădurenilor. (INTRA HARTA ) Este biserica din comuna Ghelari, din județul Hunedoara. Se ajunge usor, la o ora distanta de mers de la Deva, pe şoseaua Hunedoarei.  După dimensiunile exterioare, e o  adevărată catedrală. După legendele și istoriile pe care le-a acoperit în ciment și marmură, e o adevărată poveste de viață, de ambiție și de credință.

Construcția bisericii a început în anul 1939. Ea a fost visul preotului Nerva Florea, cel care le-a povestit cunoscuților că, student fiind la Teologie la Sibiu, a avut la un moment dat revelația acestui lăcaș de cult. A fost nevoie de peste 3 decenii pentru ca visul său se împlinească.

Totul aici este legat de cifra 7. Biserica are 47 de metri înălțime și 7 turle. De la intrarea în curte și până la biserică sunt 47 de trepte și 7 terase, iar pictura interioară a fost realizată timp de 7 ani de 7 pictori”, Andrada Velciov - corespondent Digi24 Hunedoara.

„Părintele nerva florea spunea că biserica are aceeași lungime și aceeași înălțime ca și cetatea sfântă a Ierusalimului pomenită în apocalipsă  MUSCA ne aflăm la înălțimea de 760 de metri, cotă asemănătoare cu înălțimea la care se află biserica sfântului mormânt de la Ierusalim”, explică Marius Mocan, preot.

Minerii din Ghelari și localnicii din zonă au fost cei care au muncit să ridice biserica. 3600 de vagoane de materiale de construcții au adus până sus, în vârful dealului. Au avut nevoie de 1 milion de cărămizi pentru zidirea bisericii. O muncă de Sisif, spun cei care își amintesc, dar nu imposibilă pentru enoriașii care știau că visul preotului trebuie împlinit.

De jos de la mina din Ghelari, s-o construit un funicular până la intrarea în sat. Și de acolo cu căruțele, cetățenii cu căruțele, ca un fel de muncă voluntară, cum îi zicem acum, până la biserică, cărămidă, fiare, ciment, toate materialele de construcții”, povestește Iosif Alic, localnic.

„Am asistat practic la pictură, la momentele în care s-a efectuat toată pictura propriu-zisă. Fiind copilaș acolo, tinerel, priveam cum pictau pictorii și ucenicii lor. M-au impresionat”, audaugă Viorel Furdui, localnic.

La trei ani după ce biserica a fost sfințită, cutremurul din 1977 aproape că a distrus-o. Pământul s-a mișcat atât de tare, încât pereții s-au fisurat, iar o parte a construcției s-a surpat. Tot preotul Nerva Florea a fost cel care a trebuit să-i convingă pe comuniști să îl ajute să  o repare.

I-a convins și le-a spus că aici nu încurcă pe nimeni, nu deranjează pe nimeni, că suntem în vârful muntelui, dar pe mineri trebuie să-i ții adunați, să le construiești ceva nu neapărat ca să se simtă importanți, ci ca să simtă că rădăcini”, completează Marius Mocan, preot.

Nu doar aspectul exterior și construcția  în stil brâncovenesc impresionează, ci și pictura interioară. 4000 de metri pătrați sunt pictați pe pereții și tavanul bisericii, iar  icoanele de la altar sunt poleite cu foiță de aur.

Acest stil pictural este numit bueno fresco MUSCA  icoanele te urmăresc cu privirea, exact stilul Giocondei, cum a fost pictată Gioconda așa au fost pictate și icoanele acestea. În orice parte a bisericii te-ai afla, ai impresia că icoana respectivă te privește” povestește Marius Mocan.

La biserica din Ghelari ajung puțini turiști. Cei care vizitează zona și trec pe acolo spun că nu credeau că vor vedea vreodată așa ceva:

„Foarte frumoasă, nici nu mi-am imaginat că poate să fie așa, sunt și la noi în Gorj, dar parcă Tismana este pe sfert, nu știu, foarte frumoasă, nu am văzut așa ceva".

„Construcția, pictura, sculptura, e ceva ce n-am văzut până la vârsta asta. Curtea de Argeș, Tismana nu arată așa ceva".

Nu doar catedrala din Ghelari merită vizitată. Turiștii care ajung în zonă își pot petrece câteva zile relaxante în satele din Ținutul Pădurenilor, unde nu doar straiele și obiceiurile sunt fascinante, ci și  mâncarea cu care localnicii îi omenesc pe oaspeți.

Reporter: Andrada Velciov

Operator: Tiberiu Mariș

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Liviu Dragnea, “trădarea” supremă față de PSD: “Presă plătită îl apără pe Ciolacu în cazul Nordis!”
Digi FM
Motivul pentru care Fuego nu s-a căsătorit până la 48 de ani: “Când ajungem în camera noastră, suntem niște...
Pro FM
Cheryl Cole, solista care l-a făcut tată pe Liam Payne, îndurerată la înmormântarea cântărețului. Mesajul din...
Film Now
Selena Gomez dezvăluie cel mai bun sfat pe care l-a primit de la o femeie: „Chiar funcționează!”
Adevarul
Elena Lasconi, fotografii cu fiica ei, înainte de alegeri. „Avem multe de învățat de la copiii noștri”
Newsweek
HAOS la Poșta Română: Peste 2.000.000 de pensii, în pericol să nu fie livrate. Guvernul intervine
Digi FM
Denis Drăguș, împăcare neașteptată cu familia sa, cu care nu mai vorbise de cinci ani. Tatăl atacantului: „Am...
Tor-M2
Rusia a trimis sisteme antiaeriene Tor-M2 în Belarus. „Un exemplu clar al cooperării noastre fructuoase”
Digi Animal World
Un bărbat s-a deghizat în crocodil și a încercat să-i atragă atenția unui aligator adevărat. Imaginile sunt...
Film Now
Joaquin Phoenix, gesturi atente și priviri pline de iubire pentru soția lui, Rooney Mara. Discreți și...
UTV
One Direction, reuniti pentru a-l conduce pe ultimul drum pe Liam Payne. Imagini emotionante de la...