Cartierul rezidenţial de la intrarea în satul Măguri ar urma să aibă 78 de case. Până acum, însă aici au fost ridicate doar 12 imobile, deşi trei dintre drumurile de acces şi mai multe trotuare sunt deja finalizate.
Deocamdată, una dintre aleile de acces spre viitorul cartier rezidenţial se termină în câmp, foarte aproape de o pădure. Edilii locali spun însă că toată această zonă va avea infrastructura necesară unui astfel de cartier. Mai rămâne doar ca cei plecaţi în străinătate să se întoarcă pentru a-şi construi locuinţe. Din cei puţin peste 800 de locuitori ai satului Măguri, mai bine de 500 sunt acum plecaţi la muncă în străinătate.
”Oamenii ne-au cerut acest proiect, practic, pentru că foarte mulţi dintre copiii lor sunt în străinătate şi doresc să se întoarcă înapoi şi a trebuit să deschidem o fereastră pentru a avea un loc unde să-şi construiască o casă, aşa cum este normal”, spune Francisc Boldea, primarul oraşului Lugoj.
O parte din sătenii plecaţi peste graniţă au investit deja în locuinţele lor din Măguri. Cu toate acestea, rudele rămase recunosc că aceştia nu au de gând să se întoarcă în ţară în următorii ani. - În câţi ani credeţi că se va întoarce? ”Păi dacă domnul primar o să facă servicii să-i dea drumul la servicii să fie toţi bine, ei se vor întoarce copiii, dar aşa...la ce bunătăţi să se întoarcă? La necazuri? Acum e bine că avem astfaltul la patru metri”, afirmă Geta Rădulescu, localnică.
Maria Ciurariu are 66 de ani şi a rămas singură într-o casă în care copiii săi au investit zeci de mii de euro. Are doi băieţi şi o fată în Italia care vin acasă foarte rar. ”Stau două-trei zile şi după aia pleacă şi nu mai vin, de două ori pe an vin, nu de mai multe ori”, relatează Maria Ciurariu. - Dacă ar fi locuri de muncă aici, s-ar întoarce? ”Nu. S-au obişnuit acolo. Dacă nu-i posibilitate şi nu-i cum trebuie în România, cum să se întoarcă înapoi? Acolo au lucrul lor, acolo au serviciile lor, acolo au copiii lor”.
”Unde să muncească, nici acum nu este, d-apoi ei nici nu-s învăţaţi cu lucrul, d-apoi o să mai dureze până se vor întoarce”, adaugă Viorel Pânzaru, localnic.
Rata şomajului în municipiul Lugoj este de 1,6%. Edilii sunt optimişti şi cred că dacă cei plecaţi peste hotare se vor întoarce, îşi vor găsi cu uşurinţă locuri de muncă, pentru că, spun ei, oraşul se descurcă din punct de vedere economic.
reporter: Maria Rohnean
operator: Viorel Jiva
editor web: Călin Țenche