”Aici în camera asta... 25 de grade! Uitaţi! 25 de grade în cameră. Foarte, foarte cald! Pe mine curge apa, vă spun sincer!” Doamna Aurelia locuieşte într-un apartament cu două camere. Pentru că nu are posibilitatea să îşi regleze căldura primită de la CET, în aceste zile calde stă mai mult cu geamul deschis. Iar acest lucru, spune Aurelia Gherban, nu e deloc profitabil pentru un pensionar care locuieşte într-un oraş cu una dintre cele mai scumpe gigacalorii plătite de către populaţie. ”Foarte greu! E foarte cald în casă, 24 - 25 de grade şi când o să plătim ne usucă buzunarele”, crede Aurelia Gherban.
Cazul nu este singular. În ultimele zile, aproape toţi locatarii racordaţi la reţeaua CET-ului s-au plâns că e prea cald. Nimeni însă nu a făcut nimic pentru a limita pierderile. Întrebăm: ce aţi făcut zilele astea când a fost cald? ”Am deschis geamurile”, - Şi vă convine aşa să daţi drumul la bani pe fereastră? ”Nu, nu. Ar fi bine să se poată opri, dar... asta e situaţia. N-avem nici repartitoare, n-am pus, şi atunci nu se poate închide”.
Aţi fost sesizaţi de locatari că au avut probleme cu căldura?, îl întrebăm pe Lucian Dincea, administrator de bloc. ”Chiar ieri a venit la mine la birou o doamnă de la un bloc să îmi spună: domnu' Lucian ce facem cu căldura? Că noaptea dorm cu geamul deschis, ziua la fel, aruncăm banii pe fereastră”.
Furnizorul de căldură, CET Hidrocarburi Arad, se apără şi spune că nu poate să limiteze temperatura agentului termic din cauza legilor care obligă societatea să menţină anumiţi parametri. Soluţia este lăsată tot în mâna locatarilor: una foarte greu de pus în pratică însă.
”CET Hidrocarburi livrează energia termică conform contractului de furnizare către asociaţiile de proprietari, în consecinţă aceştia pot să îşi gestioneze singuri situaţia din imobil”, ne precizează Marina Plaveţi, purtătorul de cuvânt al CET Hidrocarburi Arad.
”În blocurile fără repartitoare căldura nu se poate regla decât cu geamul, pentru că este greu de crezut că, într-o asociaţi,e găseşti o unanimitate ca să oprească căldura de la branşament”, afirmă Vasile Arion, vicepreşedintele Uniunii Locale a Asociaţiilor Locative Arad.
Livrarea energiei termice în Arad a fost reglementată ultima oară printr-o hotărâre de consiliu local care datează din 2008. Conform acesteia, furnizarea căldurii nu poate fi oprită înainte de 15 aprilie, indiferent de vremea de afară.
reporter: Dan Codre
operator: Cristian Kovacs
editor web: Călin Țenche