„Am găsit în cabina de proiecție două proiectoare IOR în stare de funcționare așa cum obișnuiau ele să ducă pelicula acum vreo 30 de ani, este vorba de proiectoare cu arc electric”, povestește Emil Kindlein, un pasionat de tehnologie din Timișoara.
De cum a descoperit sala de proiecție inaugurată în anii 70, Emil Kindlein, un pasionat de tehnologie din Timișoaa s-a și apucat de treabă. A curățat vechile aparatele și le-a făcut primele reparații.
„Tineri vor putea să lucreze din nou pe acest suport ... este o atracție pentru filmul pe 16, 8 milimetri. Ai impresia că proiecționistul acum a plecat de aici, sunt afișe încă aici, documente pe masă, parcă îi văd uneltele acolo”, continuă Emil.
De la sute de metri de peliculă la butoane și proiectore, totul e neatins de trei decenii.
„Pentru un film cu o durată de două ore, cum a fost spre exemplu Splendoare în iarbă cu Natalie Wood se foloseau șase bobine. Așa că odată introdusă pelicula în aparatul de proiecție, filmul putea fi urmărit” - Vlad Ungar, reporter Digi24 Timișoara.
„Pelicula de 35 de milimetri intră în capul de proiecție. Și treaba care se făcea aici era chestie industrială aproape, în sensul că avem, inclusiv, un coș de fum”, spune Emil.
Lucrul în cabina de proiecție e pentru tineri care vin aici în timp liber o călătorie în timp.
„Proiectorul este vechi de câteva decenii și interesant este faptul că încă funcționează”, spune un timișorean.
„Sincer, mi se pare wow, adică de atâta timp de când nu a mai fost folosit”, adaugă un altul.
Primele reparații s-au făcut cu bani donați de la cinefili din Japonia și Statele Unite. Mai e nevoie de 4 mii de euro însă pentru ca vechea cabină de proiecție să fie reabilitată complet.
„Ne dorim să îl punem în funcțiune și să oferim publicului din Timișoara o alternativă la cinematograful actual”, explică Mihai Vilcea, vicepreședinte la Fundația pentru Tineret Timiș.
„Urmează obiectivul și suntem gata de proiecție”, încheie Emil.
Reporter: Vlad Ungar
Operator: Adrian Ionescu