”Aici zidul începe să curgă în zona aceea datorită faptului că solul începe să se taseze”.Zidurile moscheii din Piața Sf. Gheorghe, scoase la lumină în urmă săpăturilor arheologice, sunt cele mai grav afectate de vreme și continuă să se degradeze cu fiecare zi care trece.
”Geamia nu a avut un șanț de fundație, deci nu a avut o tehnică propice pentru a putea rezista. În acest moment, acest sol se dezintegrează, ducând în mod implacabil la distrugerea ei”, precizează arheologul Florin Drașovean.
Arheologii au atras atenția autorităților că sunt necesare măsuri rapide de conservare. În zadar. Pentru că proiectul care stabilește felul în care trebuie tratate zidurile moscheii, nu a fost terminat, autoritățile dau din colţ în colţ şi pasează vina de la o instituție la alta.”Vom face ceea ce se va aproba să se facă. Nu eu hotărăsc. Legea stabilește că decizia se ia la nivelul Comisiei Naționale de Monumente”, spune Nicolae Robu, primarul Timișoarei.
”Există încă discuții despre soluția de conservare sau de punere în valoare a acestor vestigii istorice. Avem aceeași problemă și în Piața Libertății, acolo unde vestigiile vor rămâne la suprafață, încă nu avem proiectele”, afirmă Sorin Predescu, director al Direcției Județene pentru Cultură și Patrimoniul Național Timiș.
”Conform legii, proprietarul, să zic așa, acestui colț din Biserica Sfântul Gheorghe este Statul Român, prin reprezentanții săi locali, care este Primăria”, este opinia lui Florin Drașovean
Numai că până când actele vor fi finalizate pe plan local și aprobate de Comisia Națională de Monumente de la Ministerul Culturii, bucățile de istorie stau la mila vremii pe șantierele din Timișoara. Zidurile Geamiei au fost descoperite de arheologi anul trecut. De atunci ele au fost lăsate în bătaia vântului și a ploii acoperite doar cu o folie de plastic.
”Ar trebui conservate. Păcat pentru orașul acesta că nu apreciem ceea ce avem”, ”În primul rând ar fi trebuit să ia în considerare și să pună în valoare toate descoperirile arheologice, că sunt multe ziduri și descoperiri arheologice în zona veche”, ”Nici nu se lucrează, lucrările stau și lucrările de arheologie se degradează. Nu e normal”, consideră timișorenii.
Potrivit autorităților, costurile punerii în valoare a zidurilor geamiei se ridică la câteva zeci de mii de euro.
Reporter: Corina Sfia / Caterina Ledrer
Operator: Adrian Ionescu
Editor web: Călin Țenche