Bătrâna, comuna cu nume predestinat. Media de vârstă este de peste 60 de ani

Data publicării:
batrana

”Tineretul a plecat și noi am rămas. Și ai mei copii îs duși și a tuturor din sat. Cine să mai fie? Nu mai are cine...” - Bătrâna, Piatra, Răchițaua și Fața Roșie sunt cele patru sate în care 90℅ dintre locuitori sunt vârstnici.

”Undeva la 60, 60 și ceva de ani e media de vârstă a cetățenilor pentru că tinerii au plecat”, spune Radu Herciu, primarul comunei.

Dintre toate aceste sate, Bătrâna este cel mai populat și doar aici există curent electric. În centrul de comună locuiesc peste 50 de persoane, printre care și tanti Nica. La cei 84 de ani, femeia își trăiește bătrânețile într-o casuță aflată în mijlocul satului. Aici s-a căsătorit, dar nu a avut copii.

”Eu trăiesc singură, după o viață grea. O văduvie... să nu mai am pe nimeni. Satul s-a împuținat, nu e nimeni, nu e vacă, nu e oaie și să fie eu nu pot să le caut”, afirmă Nica Benteu, localnică.

Vecina de peste gard este singura cu care femeia mai schimbă două vorbe. Pe Ana Paveloaia am întâlnit-o în fața casei. La cei 78 de ani, femeia își găsește mereu câte ceva de lucru.

”Sunt puțini oameni în comună. Și cum e traiul de aici? Greu, vai Doamne... greu îi. Nu stăm. Facem curățenie. Avem animale. Nu avem timp să stăm numai că nu mai putem. Eu nu mai pot că sunt bătrână”, spune Ana Paveloaia.

Case părăsite, locuințe care stau să cadă și o liniște apăsătoare deranjată din cand, în când de clopotele vacilor - cam atât găsești în comuna cu populație îmbătrânită.

”În această zonă s-a aflat școala comunei Bătrâna. Înstituția a fost desființată în 2002 pentru că majoritatea tinerilor au ales să plece în alte orașe. Acum, în cele patru sate se mai află doar șase copii”, precizează Angela Novăcescu, reporter Digi24 Timișoara.

Izolată de lume și ruptă de civilizație, una dintre cele mai "bătrâne" comune din România nu are nici măcar un medic. Oamenii sunt nevoiți să meargă 30 de kilometri până la primul centru medical, aflat la Dobra. Acesta este încă un motiv pentru care, numai anul trecut, au murit peste 10 oameni.

Reporter: Angela Novăcescu
Operator: Dan Șoșdean
Editor web: Călin Țenche

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri