La slujba de binecuvântare a lucrărilor de renovare au participat peste 20 de arhiepiscopi, episcopi şi delegaţi ai diecezelor catolice din România, dar şi de peste hotare. Atât slujba cât şi discursurile oficialilor bisericii catolice au fost rostite în trei limbi: germană, română şi maghiară.
”Este prima restaurare de amploare la care este supusă mânăstirea în istoria ei de peste 250 de ani. Ultima oară când s-a intervenit asupra clădirilor au fost supraînălţate turnurile, lucrare care s-a desfăşurat la începutul secolului XX”, ne-a spus Dan Codre, reporter Digi24 Timișoara.
Restaurarea fostei mânăstiri franciscane, cel mai important loc de pelerinaj al catolicilor din vestul României, a inclus refacerea tuturor clădirilor din fostul complex monahal. Într-o parte din ele a fost amenajat un muzeu dedicat călugărilor franciscani care au trăit aici, primul de acest gen deschis vreodată în România.
”A fost dificil pentru că am avut de săptat în stâncă foarte mult pentru consolidare. Deci mânăstirea pe parte de vest şi de sud este aşezată pe o stâncă. Ori ca să faci o subzidire trebuie să sapi în stâncă”, spune Mircea Leţu, reprezentantul constructorului.
Din motive de securitate, nu toată lumea care a venit la Radna a avut acces în biserică în timpul slujbei. Cei mai mulţi dintre credincioşi au urmărit evenimentele din biserică pe două ecrane gigant, amplasate în faţa lăcașului de cult.
- Ce părere ai de soluţia asta, că unii au avut acces înăuntru - alţii privesc pe ecran afară? ”Într-un fel nu mi se pare corect. Suntem toţi la fel, oameni!”, ”Posibilitatea este alta, de a asculta, de a viziona”, - Nu vă deranjează cu nu v-au lăsat înăuntru? ”Nu!”, sună două opinii.
Chiar şi aşa, toţi credincioşii s-au arătat încântaţi de rezultatul restaurării:
”Era mult de lucru, şi clădirile celelalte erau în ruină, e bine că s-a făcut acest lucru!”,
- Vă place noua biserică? ”Foarte frumoasă! Foarte frumoasă!”
- Spuneţi-ne cum vă place noua biserică, reînoită? ”E excepţională! La ora actuală cred că pe parte de vest nu este mai frumoasă”.
Lucrările de refacere a ansamblului Basilicii Maria Radna au costat peste 12 milioane de euro, din care 2 milioane au provenit de la credincioşi. Restul de 10 milioane de euro a fost obţinut în urma accesării de fonduri europene.
Reporter: Dan Codre
Operator: Cristian Kovacs
Editor web: Călin Țenche