„Este o zi în care toţi sărbătoresc, nu numai aici în biserică dar şi în afara bisericii. Se vede, oamenii parcă arată altfel. Au o faţă mai senină, o faţă mai degajată... sunt puţin altfel decât acasă”, admite Andreas Reinholz, preot paroh, Basilica Maria Radna.
„Pelerinajul de 15 august la Maria Radna inlcude neaparat şi parcurgerea drumului crucii amenajat pe dealul din spatele mânăstirii. Fiecare credincios parcurge drumul făcut de Iisus în ziua răstignirii şi la fiecare oprire spune câte o rugăciune” - Dan Codre, reporter Digi24 Timișoara.
O altă tradiţie moştenită din generaţie în generaţie de pelerini este legată de căutarea unor rădăcini miraculoase pe dealul din spatele bisericii.
„Lacrimile Maicii Domnului. Care se găsesc numai în zile Sfintei Mării din 15 august până în 8 septembrie. După aceea dispar”, spune un pelerin.
„[Veniţi în fiecare an?] Aproape în fiecare an. [De ce ţineţi să fiţi aici de 15 august?] Pentru că ne simţim foarte bine”, recunoaște un alt pelerin.
„[Aţi venit de departe?] Undeva de la vreo 50 – 60 de kilometri. [De ce aţi ţinut să fiţi aici astăzi?] Pentru că e o zi sfântă...”, este de părere un alt credincios.
Programul liturghiilor la Maria Radna a început de dimineaţă cu o slujbă în limba croată şi a continuat pe parcursul întregii zile cu slujbe ţinute în limbile română, germană şi maghiară. Punctul culminant a fost serviciul religios de la ora 11 care a fost susţinut la fel ca în fiecare an de Episcopul Romano Catolic de Timişoara, Martin Ross. La fluxul mare de vizitatori au contribuit și condițiile oferite în urma restaurării bisericii, lucrări care au costat 12 milioane de euro și s-au încheiat în vara anului trecut.