La începutul anului reprezentanţii Ministerului Sănătăţii promiteau tratament gratuit pentru pacienţii grav bolnavi care ajung pe secţiile de Anestezie Terapie Intensivă. Finanţarea s-a aprobat însă banii sunt insuficienţi. 5.000 de euro pe zi vor veni în plus pe fiecare secţie, dar tratamentul unui singur pacient poate ajunge chiar şi la 10.000 de euro pe zi.
Aproape fiecare pacient din spitalele din Timişoara îşi plăteşte singur medicamentele sau materialele sanitare pe perioada internării în spital. Costurile cresc semnificativ, dacă bolnavul e internat la ATI. Ce spun cei care au avut tangență cu aceste secții? ”În jur de 400 de lei noi, trei zile da, în fiecare zi când am venit am găsit reţeta pe masă. Pot să spun sută la sută că nu cred că vor veni, şi n-ar mai cere la oameni bani”, ”Ştim că toate medicamentele se plătesc, în fiecare zi trebuie câte ceva, aşa că bănuiesc că banii ăia sunt bineveniţi. Totul se promite, dar nimic nu se efectuează, aşa că mă îndoiesc”, ”Eu am fost internată în 2011, în nici două săptămâni, în mare calculat am plătit 2.200, n-am calculat în amănunt, aşa în mare, n-am mai rezistat şi am plecat acasă, 10 zile”.
Pentru a putea avea un program de finanţare pentru secţiile ATI, s-au tăiat banii destinaţi nou-născuţilor prematur. Iar promisiunea era ca tratamentul pentru bebeluşi să fie inclus tot în noul program. Eugen Nicolaescu, ministrul Sănătăţii, neagă: ”Nu s-au tăiat fondurile, cine spune asta minte şi nu cunoaşte adevărul şi
manipulează populaţia din păcate!”
Ideea de finanţare a tratamentului nou-născuţilor din noul proiect pentru ATI a fost abandonată. Au venit alţi bani, însă medicii nu-i pot folosi decât peste trei luni. Constantin Ilie, şeful secţiei de Neonatologie de la Spitalul Judeţean Timişoara, ne precizează: ”Este semnificativ mai mică (suma - n.r.) faţă de ceea ce am cerut noi, reprezintă aproximativ o cincime din ceea ce am solicitat noi şi nici nu o putem utiliza, ca atare apelăm la bugetul spitalului pentru a ne descurca, până în trimestrul IV”.
Tratamentul pentru un prematur ajunge, doar în primele săptămâni de îngrijire, până la 20.000 de lei, iar un nou-născut cu probleme trebuie să stea în spital, în medie, trei luni.
Reporter: Maria Rohnean
Operator: Viorel Jiva
Redactor: Călin Țenche