Din toate colţurile ţării au venit oameni la festivalul de bătut toaca, de la Giroc. În costume populare, cu partitura în faţă sau folosindu-se doar de urechea muzicală, 50 de oameni au venit să-şi arate măiestria bătutului în toacă. Iar ca să impresioneze, mulţi au evoluat în duet. E şi cazul lui Andrei Mocodean şi Andrei Rusu. Prietenia lor s-a legat... tot la toacă.
”Împreună cu prietenii am început, de la vârsta de 10 ani. Mi-a plăcut foarte mult cum băteau ceilalți și am început să bat și eu”, spune Andrei Rusu, elev.
33 de toace au răsunat a sărbătoare. Număr simbolic, reprezentând vârsta pe care o avea Mântuitorul, atunci când a fost răstignit pe cruce. ”Am venit pentru prima oară aici și vreau să spun că transmit o liniște sufletească. E super. Foarte frumos. Chiar ar trebui să vină mai mulți consăteni ai Girocului”, - Ce vă impresionează cel mai mult? ”Faptul că lumea respectă tradițiile și le continuă”, ”Pentru tineret, îi învață lucruri foarte bune și pentru comuna noastră”.
Obiceiul de la Giroc a depășit, ca popularitate, și granițele țării. Anul acesta, au venit să bată toaca oameni din Ungaria și Serbia. Nici vârsta n-a fost o barieră pentru participanți. ”Cred că aceste lucruri frumoase trebuie păstrate și transmise. Ați văzut foarte mulți copii, chiar de la vârsta de trei ani, au bătut toaca și au fost chiar deliciul publicului”, spune Ionel Toma, primarul comunei Giroc.
Bătutul toacei, mai ales în Săptămâna Patimilor, este un rit vechi, ce chema enoriașii la rugăciune. Semnificația este valabilă și astăzi.
”În zilele noastre, toacele sunt așezate în fiecare biserică, în fiecare mănăstire, în fiecare lăcaș de rugăciune de unde, prin bătaia lor, ne invită pe fiecare dintre noi să ne întâlnim cu Domnul în rugăciune, să răspundem chemării lui”, ne-a spus preotul Marius Onea.
Organizatorii festivalului de la Giroc intenționează ca, începând cu edițiile viitoare, să includă în manifestare și un concurs de bătut toaca.
reporter: Ioana Sapianu
operator: Mihai Pop
editor web: Călin Țenche