Cele mai multe infracţiuni de luare de mită, de care este acuzat, le are Sebastian Telbis, care era şi şeful Serviciului de Evaluări Medicale din cadrul Casei Judeţene de Pensii Caraş-Severin. Procurorii bănuiesc că acesta ar fi luat mai multe sume de bani de la 291 de pacienţi. După ce a fost trimis în judecată, au fost puse sub sechestru mai multe bunuri aparţinând acestuia, dar şi rudelor sale.
Sechestru a fost pus şi pe casa în care medicul Sebastian Telbis este arestat la domiciliu. Un imobil modest, situat foarte aproape de centrul municipiului Reşiţa.
Sub sechestru au fost puse şi trei autoturisme şi un cabinet stomatologic. Conform anchetatorilor, medicul a cumparat de-a lungul anilor şi mai multe terenuri în apropiere de Timişoara.
Pe lângă mai multe imobile, dar autoturisme ale medicului Sebastian Telbis, cercetat pentru luare de mită, sechestru a fost pus şi pe cinci terenuri arabile din localitatea Dumbrăviţa, situată la ieşire din Timişoara.
Nici averea medicului Ioan Ungur, angajat al aceleiaşi instituţii şi trimis în judecată pentru opt infracţiuni de luare de mită de la pacienţi, nu a scăpat de sechestru.
Una dintre locuinţele medicului Ioan Ungur este o vilă impunătoare situată într-un cartier rezidenţial din Caransebeş. Anchetatorii au pus sechestru pe acest imobil, până la finalizarea anchetei.
Vecinii spun că medicul Ioan Ungur ar mai avea şi alte locuinţe, dar şi afaceri în Caransebeş: ” Aşa am auzit că mai are case, mai are, nu ştiu unde în oraş, ştiu că a avut şi un restaurant”.
Al treilea medic, Ioan Cenda, cercetat pentru patru infracţiuni de luare de mită, deţine o locuinţă în localitatea Moldova Nouă din judeţul Caraş-Severin, care a fost pusă sub secherstru până la finalizarea anchetei. La fel s-a întâmplat şi cu sumele descoperite în timpul percheziţiilor, 1500 de euro şi 3000 de lei la medicul Ioan Ungur şi 200 de euro şi 800 de lei la Ioan Cenda.
Între timp, lucrurile devin complicate la Casa de Pensii, unde, după suspendarea celor trei, a mai rămas un singur medic care trebuie să evalueze pacienţii.
”Foarte greu, având în vedere că este un singur medic şi trebuie să verifice în situaţia de faţă cel puţin 1.000 de persoane pe zi, şi trebuie verificate pentru că majoritatea persoanelor care vin se bazează pe acel venit”, precizează Dorin Brăilă, directorul Casei Judeţene de Pensii Caraş-Severin.
Peste 14.000 de pacienţi primesc pensie de invaliditate, lunar, în Caraş-Severin, însă cifra oscilează de la o lună la alta, în funcţie de deciziile luate în urma evaluărilor periodice.
reporter: Maria Rohnean
operator: Mihai Pop
editor web: Călin Țenche