Început în 2011, proiectul de 24,5 milioane de lei de la Arad prevedea construirea unui nou sediu pentru Palatul Copiilor din oraş, dar şi a unei noi clădiri de birouri pentru Inspectoratul Şcolar Judeţean Arad. Deşi împărţeau acelaşi teren şi aceeaşi finanţare, cele două construcţii au evoluat diferit.
În timp ce noul Palat al Copiilor s-a împotmolit la stadiu de fundaţie, clădirea de birouri a Inspectoratului Şcolar Judeţean a ajuns într-o fază mult mai avansată, în acest moment fiindu-i montate geamurile.
Asumată în noiembrie de Guvern în Parlament, Legea Descentralizării, care prevedea trecerea Palatelor Copiilor în subordinea Administraţiilor locale, a fost declarată neconstituţională în februarie. Cu toate că încă are Palatul în subordine, Ministerul s-a grăbit să oprească investiţia în clădire, invocând lipsa de fonduri. Nu acelaşi lucru s-a întâmplat însă cu clădirea de birouri.
”Până nu se ştie clar care va fi statutul Palatului Copiilor, nu se mai fac, nu se mai avansează cu lucrările şi s-au focalizat pe partea destinată inspectoratului şcolar”, precizează Mariana Tocaciu, purtător de cuvânt al ISJ Arad.
Între timp, Palatul Copiilor Arad îşi desfăşoară activitatea într-o clădire veche de mai bine de 100 de ani pentru care Ministerul Educaţiei plăteşte o chirie de 2500 de euro pe lună. Totalul spaţiilor folosite în acest moment depăşeşte cu puţin 2.000 de metri pătrați, în timp ce spaţiul din clădirea care trebuia terminată ar fost dublu.
”Un spaţiu mai mare ar fi binevenit pentru că noi avem înscrişi la instituţia noastră peste 6.000 de copii. Spaţiul este insuficient”, afirmă Ioana Lung, director Palatul Copiilor Arad.
”La 200 şi ceva de copii, câţi sunt aici împărţiţi, aglomeraţie mare, sunt împărţiţi câte 20 – 30 de copii la o grupă, e foarte mult. Deci ne chinuim. Asta este!”, ne relatează Emanuel Balaj, profesor de karate la Palatul Copiilor Arad.
- Ar fi pregătită Primăria Arad să preia construcţia Palatului Copiilor? ”Această discuţie este o ipoteză care nu are nici un obiect, cel puţin în acest moment, întrucât acest obiectiv de investiţie este al Ministerului”, sună răspunsul Corinei Drăghici, purtător de cuvânt al Primăriei Arad.
Noul Palat al Copiilor urma să aibă o suprafaţă utilă de 4.681 de metri pătrați. În comparaţie, clădirea ISJ, instituţie în care lucrează doar 34 de oameni, va avea un spaţiu de 1.780 de metri pătrați pentru birouri.