Pentru cei care s-au înscris la proba de preparare completă a porcului, munca a început încă de dimineaţă. Cei mai mulţi s-au folosit de metode moderne atunci când au pârjolit animalul. Au fost însă şi „tradiţionalişti", care au preferat paiele.
De departe, însă, proba cea mai atractivă a fost aceea în care concurenţii s-au întrecut în prepararea cârnaţilor: ”Vrem să facem unul cât mai lung, ca să impresionăm pe cineva, măcar cu lungimea, dacă nu şi cu gustul”, ”La cârnaţi contează foarte mult şi de unde provine! Acesta este un cârnaţ de Nădlac, care este renumit!”, ”Toate au un rol foarte important, şi reţeta şi culoarea şi tot. Culoarea este pentru aspect, reţeta pentru gust”, ”Ideea este că el se poate folosi în mai multe feluri, se poate face muşchiuleţ umplut cu cîrnaţi, care este o delicatesă, care se poate mânca atât caldă, cât şi rece”.
”Ţelul principal este de a promova tradiţiile româneşti, de a le păstra şi de a le duce mai departe. La evenimentul de astăzi, după cum se vede... le trăim”, a afirmat Adrian Negrău, directorul Camerei de Comerţ şi Industrie Arad, organizator.
Pe lângă cârnaţi, organizatorii au mai premiat „jumara de aur", „caltaboşul anului" şi au mai acordat un premiu special pentru cea mai bună masă din preparate de porc. Toate produsele gătite în cadrul concursului au fost donate persoanelor nevoiaşe.
Reporter: Dan Codre Operator: Cristian Kovacs Editor web: Călin Țenche