În loc să creeze gazonul pe loc prin însămânţare, Primăria Arad a ales, anul trecut, să cumpere rulouri de iarbă pentru amenajarea spaţiilor din apropierea staţiilor de tramvai. În felul acesta, preţul a fost de cel puţin trei ori mai mare, în condiţiile în care, singurul câştig, timpul, nu justifică investiţia.
”Varianta cu însămânţare de gazon durează mai mult şi până se obţine calitatea pe care o au rulourile durează o perioadă... poate chiar câţiva ani”, ne-a declarat Corina Drăghici, purtătorul de cuvânt al Primăriei Arad.
Care sunt diferenţele între gazonul rulou şi gazonul însămânţat? ”În final, nu mai e niciuna. La început, diferenţă e mare, e foarte spectaculos”, spune Ioan Baciu, horticultor, proprietar firmă întreţinere spaţii verzi.
În locurile unde primăria s-a gândit să aibă „instant", pietonii au alte planuri. Toate aceste traversări ilegale prin gazon ar fi putut fi evitate însă foarte uşor dacă ar fi fost redesenate aleile.
- N-ar fi fost mai bine să mute aleea pe unde umblă oamenii? ”Şi aşa, şi aşa. Dacă se putea da!”, ”Oamenii îşi aleg drumul cel mai scurt şi cel mai facil pentru ei. Asta este toată treaba”, spun arădenii.
Cât despre întreţinerea gazonului, anul acesta, Primăria Arad nu a făcut eforturi prea mari. Bugetul ar permite tunderea ierbii o dată pe săptămână în tot oraşul însă acest lucru nu se vede încă niciunde.
Deşi s-a investit masiv în ea, întreţinerea nu e nici pe departe la nivelul aşteptărilor. În cartiere, iarba e tunsă doar pe jumătate iar acolo unde muncitorii au intervenit, au lăsat în urmă grămezi de resturi şi smocuri.
Proiectul de buget pe 2014 arată că Aradul are 122 de hectare de spaţii verzi pentru a căror întreţinere au fost alocate 7,5 milioane de lei. Preţul plătit de Primăria Arad pentru tunderea ierbii variază între 7 şi 11 bani pentru fiecare metru pătrat de gazon.
reporter: Dan Codre
operator: Cristian Kovacs
editor web: Călin Țenche