După succesul înregistrat la prima ediţie – care s-a ţinut în fosta fabrică de textile TEBA din Arad, Particles a cucerit anul acesta şi alte locuri cu potenţial artistic ale oraşului de pe Mureş.
„Încercăm să răspândim acest val de artă şi regenerare urbană prin artă în cât mai multe locuri în Arad, e vorba de locaţii în care ne-am fi dorit să vedem ceva, dar n-am avut şansa, sau locaţii în care chiar am văzut demult ceva şi nu s-a mai întâmplat nimic”, spune Anda Ionescu, organizator.
Dale Grimshaw trăieşte de 25 de ani în Londra. Artistul spune, însă, că preferă să lucreze pe străzile oraşelor mai mici pentru că acolo poate învăţa, la rându-i câte ceva de la cei care vin să îi admire operele. La Arad, el va decora o parte a gardului Fabricii de Vacoane Marfă.
„Foarte mult din experienţa pictatului pe stradă este să întâlneşti oameni obişnuiţi care vin să vorbească cu tine indiferent de naţionalitate. Asta este ca o chemare pentru mine. Face arta într-un fel accesibilă tuturor”, explică Dale Grimshaw, artist stradal.
„[Credeţi că ar fi mai frumoase gardurile noastre dacă ar fi colorate?] Da, dacă ar fi colorate frumos, da. Cred că ar fi interesante. Dar aşa, să coloreze oricine vrea pe ele, nu-i frumos. Dar, aşa cum este desenul acesta, cred că ar fi frumos”, spune un trecător.
O altă expoziţie inedită a festivalului are loc într-un tramvai ce parcurge cea mai lungă linie din Arad. Aici, însă, fotografiile ce reprezintă aspecte din călătoriile cu trenul nu au fost la fel de gustate de publicul de ocazie.
„[Aţi observat expoziţia din tramvai?] Nu. Păi asta e o expoziţie ce aveţi aici lângă... (se uită) Acuma o văd de prima oară!”, recunoaște o călătoare.
„Am crezut că ne ţine umbră. Nu-i destul? [Şi vă ţine umbră?] Ţine, ţine că-i negru. [De frumoase sunt frumoase?] Nu se observă calumea”, admite o arădeancă.
Accesul la toate expoziţiile din cadrul festivalului este gratuit, inclusiv la evenimentul organizat la primul turn de apă al Aradului denimită generic Bazinul Fractalilor.
„Tot ansamblul imaginii este foarte similar cu oricare din părţile lui componente. Şi asta este tehnica! Făcut doar pe bază de algoritmi matematici...”, adaugă Adrian Manolescu, artist plastic.
Spre deosebire de expoziţii, care sunt gratuite, la workshopuri şi concerte, accesul se face pe bază de bilet. 25 de lei pentru o singură intrare, 60 de lei este tichetul pentru o zi şi 100 de lei costă abonamentul pentru toate cele trei zile de festival.
Reporter: Dan Codre
Operator: Cristian Kovacs