Aparatul măsoară masa corporală, grăsimea, muşchii, proporţia apei din organism, precum şi nivelul de proteine sau minerale. În câteva minute, medicul află starea generală de sănătate şi ritmul metabolismului copilului.
”Se poate utiliza la copii de la vârsta de 3 ani. Ceea ce putem determina noi este o compoziţie a corpului. Noi avem muşchi, avem oase, avem apă, avem grăsime, avem foarte multe elemente, care, închegate, ne fac să arătăm aşa cum suntem noi de fapt”, precizează conf. dr. Otilia Mărgineanu, şeful Clinicii de Pediatrie a Spitalului de Copii Timişoara.
Aparatul este ideal pentru copii, pentru că nu mai este nevoie de analize de sânge, aşa că cei mici scapă de înţepături şi de durere. ”Este într-un moment bine venit. Pentru că de asta suntem aici să vedem care este situaţia. Despre ce este vorba, cum evoluează boala, cum evoluează multe chestii din corpul omului”, spune Nina Stoian, părinte. ”Nu-i înţeapă atâta, ceea ce copiii nu-şi doresc. Ăsta este ca o joacă aşa şi ei sunt curioşi”, adaugă Sorina Filip, alt părinte.
Obezitatea este doar una dintre bolile care poate fi depistată timpuriu. Pentru că aparatul indică orice modificare în metabolism, medicii pot afla din timp dacă există riscul de diabet sau de o boală cardiacă, acestea find strâns legate de supraponderabilitate.
”Nu numai obezitatea şi diabetul sunt cele care vor beneficia de acest aparat. Sunt toate bolile copilului. O boală hepatică, în care metabolismul este prost, datorită metabolizării proaste a ficatului printr-o boală cronică, categoric îmi va afecta compoziţia corpului”, ne-a declarat conf.dr. Otilia Mărgineanu.
Aparatul a fost donat Spitalului de Copii de Clubul Lions din Timişoara şi a costat 8.000 de euro. Medicii spun că, prin intermediul echipamentului, peste 3.000 de copii vor fi consultaţi în fiecare an. În Timişoara, în evidenţele medicilor, se află peste 100 de copii cu vârsta sub 15 ani cu diabet sau cu boli asociate obezităţii.
Reporter: Caterina Ledrer
Operator: Dan Şoşdean
Editor web: Călin Țenche