- Curge? ”Nu, nu curge”. Peste 1.000 de oameni din cele două localităţi hunedorene simt cel mai acut efectele secetei. În fața robinetelor cu apă raționalizată, fiecare a învâţat să se descurce cum poate:
- Și cum vă descurcaţi aşa? ”Îmi iau apă, îmi strâng în vase”, - Fântână aveţi? ”Da”, - Şi în fântână este apă? ”Nu este, este puţină”.
Cei care nu au fântâni în curte, trebuie să aducă apă de la vecini. Oamenii spun că au mai avut probleme asemănătoare şi în trecut, însă situaţia nu a fost la fel de gravă ca acum:
”Nu s-a întâmplat, de cinci-șase ani nu a fost niciodată probleme cu apa, acum numa'”, - Şi când nu curge apă la robinet, cum vă descurcaţi? ”Avem fântâni”, - Şi au apă? ”Nu prea”,
”Anul trecut or mai fost ceva probleme, da' totuşi nu ca acum, acuma îs mai multe probleme”, - Seceta sau de ce oare? ”Aşa zice, că de la secetă”,
”Peste tot îs probleme cu apa. Am înţeles că se forează acum la Aurel Vlaicu, să nu mai fie probleme pe Geoagiu şi pe la Gelmar”, - Am înţeles că seceta e de vină. ”Da, seceta, si debitul scăzut, toate îs de vină”.
Cel mai greu este pentru localnicii care au şi animale. În condiții de secetă, nici grădinile nu se mai udă atât de des: ”Păi nu udăm atâta, nu udăm aşa de mult, eu cel puţin nu ud mult”.
Decizia ca apa să fie furnizată cu program a fost luată din două motive, spun reprezentanţii societăţii care furnizează apă potabilă în judeţ.
”Seceta, dar şi faptul că oamenii folosesc apa potabilă pentru udatul grădinilor au dus la reducerea debitelor la sursa de apă de la Aurel Vlaicu. De aceea, societatea noastră a fost nevoită să furnizeze temporar apă după program, mai exact între 6-10 şi 16-23”, precizează Andreea Morogan, purtător cuvânt al Apaprod.
Atât reprezentanţii Apaprod, cât şi oamenii din localităţle afectate cred că situaţia poate reveni la normal abia atunci când va ploua. În Aurel Vlaicu şi Gelmar nu a mai plouat de cel puțin o lună.
Udatul grădinilor, blocarea sistemului de apă. Mulți locuitori plătesc apa în sistem pauşal
Reporter: Andrada Velciov
Operator: Tiberiu Mariş
Editor web: Călin Țenche