Amintiri ”la rece” despre aventura românească pe faimosul vârf Nanga Parbat
Data publicării:
Grupul de alpiniști români - Zsolt Torok, Teo Vlad, Marius Gane, Bruno Adamcsek şi Aurel Sălăşan - care a cucerit luna trecută vârful Nanga Parbat, din Pakistan, a folosit o rută neconvențională. ”Este prima dată când o expediție românească, integral românească, abordează o rută neconvențională, o rută foarte dificilă, pe un munte atât de celebru, faimos, cum este Nanga Parbat”, ne-a declarat Zsolt Torok.
Cu toate că spune că nu și-a făcut un scop din cucerirea celor 14 munți de peste 8000 de metri de pe planetă, Zolt Torok recunoaște că alege să urce numai munți care îi par deosebiți: ”Este deosebit pentru că mie îmi plac foarte mult poveștile și adevăratele legende care s-au spus în istoria alpinismului, muntele Nanga acumulează foarte multe povești și legende”.
Echipa românească din Himalaya a fost susținută, tot timpul moral, dar și alimentată cu informații din țară, de către soția liderului de grup, Minerva Torok. Rolul ei s-a dovedit decisiv în alegerea zilei în care a fost cucerit vârful: ”De fapt eu eram legătura între ei și ce se întâmplă acasă. Îi informam cu starea vremii, cu multe detalii. Dar în principal cu asta: prognoza meteo. Care îi foarte importantă”.
Zsolt Torok a mai încercat să cucerească vărful Nanga Parbat, singur, anul trecut, dar a renunțat din cauza unor probleme. Anul acesta, el a ajuns primul în vîrf, unde s-a bucurat timp de 40 de minute, pe care le-a visat toată viața.
Reporter: Dan Codre Video: Paul Popescu Foto: 2013 nangaparbat2013.ro