Acuzații de violență. Primele concluzii

Data publicării:
concluzii scandal vata

Astfel, de acum înainte, în unitatea de învățământ vor începe cercetările disciplinare preliminare în cazul angajaților suspectati de abateri, susțin reprezentantii ISJ. Între timp, psihologii de la Protecția Copilului îi consiliază pe elevii și pe părinții acestora, iar oamenii legii continuă ancheta pentru loviri și rele tratamente aplicate minorului. Vă reamintim, mai mulți copii din clasa a VI-a au reclamat că sunt loviți la școală de directoare, de profesorul de informatică și de șoferul de pe microbuzul școlar. 

De o lună de anchetă a fost nevoie la Școala Gimnazială din comuna Vața ca să fie identificate suspiciuni de violențe fizice și verbale asupra elevilor. Nu a fost descoperita însă așa numita ”camera de tortura”, încăperea unde  copii spun că erau bătuți.

„Va începe cercetarea disciplinară conform prevederilor legale. [Împotriva cui?] Împotriva persoanelor care sunt vizate. Cercetarea disciplinară prealabilă se realizează de către o comisie care va fi numită prin hotărârea consiliului de administrație de la nivelul unității de învățământ”, susține Maria Ștefănie, inspector șef ISJ Hunedoara.

Între timp, apar alte reclamații ale părinților copiilor din clasa a 6-a.

„Copilul e tot vânăt pe aici, julit, cum i-o dat aici, în osul ăsta”, explică mama unuia dintre copii.

Mama unui băiat a decis să facă publică o înregistrare audio în care profesorul de informatică îi cere copilului său să se lovească singur peste față.

„Venea copilul vânăt acasă, îl întrebam, copilul nu zicea nimic, până când mi-a arătat înregistrarea. În ziua următoare copilul a fost luat de mânecă și băgat într-o cameră”, spune mama copilului cu înregistrarea.

În urma scandalului, directoarea școlii din Vața  renunțat la funcția de  conducere, însă rămâne în continuare profesoară de matematică.

„Această demisie chiar nu schimbă cu nimic situația actuală, pentru că o simplă demisie nu șterge urmele care au fost lăsate în această școală”, completează Marinel Obârșan, tatăl unui elev.

Pentru copii și părinții acestora, un sprijin real vine din partea direcției pentru protecția drepturilor copilului care le oferă consilieră psihologică.

„Chiar noi am cerut ca și băiatul să fie consiliat de un psiholog și dacă se poate să fim toată familia, pentru că ne ajută foarte mult”, adaugă Claudia Obârșan, mama elevului.

„Vom efectua alte vizite și îi vom sprijini pentru că, cu certitudine, ceea ce se întâmplă în această școală, suspiciune momentan, este o încălcare a drepturilor copilului”, precizează Ionela Lazăr, purtătorul de cuvânt al DGASPC Hunedoara.

În paralel, în acest caz, continuă atât ancheta polițiștilor și a procurorilor de la Parchetul de pe lângă Judecătoria Brad. Două plângeri penale au fost depuse până acum în dosarul deschis in rem pentru loviri și rele tratamente aplicate minorului. Anchetatorii i-au audiat pe cei 18 elevi din clasa a 6-a și pe părinții acestora. Dacă directoarea școlii, profesorul de informatică și șoferul de pe microbuzul școlar vor fi găsiți vinovați, ei riscă pedepse cu închisoarea cuprinse între 3 și 7 ani. 

Reporter: Andrada Velciov

Operator: Tiberiu Mariș

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri