Eutanasierile au loc zilnic după ora 17, adică atunci când se termină programul de vizită. Sunt cinci ore pe zi în care reprezentanţii adăpostului îi aşteaptă pe cei care doresc să-i salveze pe câini de la moarte.
”S-au făcut (eutanasieri la - n.r.) 21 de câini, urmează să facem zilnic un număr de câini, conform listelor primite de la Primăria Timişoara. Problema este cunoscută de mult, de când s-a adoptat legea şi n-am avut o avalanşă de cereri sau să crească numărul celor adoptaţi”, anunță Ionel Puşcaş, directorul adăpostului Danyflor.
În adăpostul primăriei sunt, la ora actuală, 400 de câini. Jumătate dintre patrupede au depăşit, de mult, termenul legal până la care puteau fi cazate acolo.
Încă circa 60 de patrupede urmează a fi eutanasiate numai în această săptămână. Se începe cu cei mai vechi din adăpost, cum ar fi aceşti trei câini pe care nimeni nu a dorit să-i adopte până în prezent.
După ce a fost amânată mai multe săptămâni, prima listă cu patrupede care a ajuns pe masa primarului a fost semnată. ”Este dată undă verde să poată fi eutanasiaţi (...) câinii care nu sunt luaţi în adopţie. Noi îi ţinem în adăpost după ce sunt luaţi de pe stradă, atât cât permite legea, după care, dacă nu sunt adoptaţi, trebuie să fie eutanasiaţi”, precizează Nicolae Robu, primarul Timişoarei.
De cealaltă parte, asociaţiile pentru protecţia animalelor cer prelungirea perioadei de 14 zile în care oamenii pot adopta câinii fără stăpân.
”Asociaţiile se chinuie să salveze animalele care sunt mai vechi de câteva luni de zile în adăpost, dar avem şi noi nevoie de înţelegerea primăriei şi avem nevoie de un termen mai lung de 14 zile pentru că în 14 zile nu poţi să promovezi un câine, gândindu-te că numai vaccinarea durează aproximativ 20 de zile”, afirmă Adriana Tudor, preşedintele Asociaţiei Eco-Vet.
În prezent au loc, în medie, trei adopţii de câini pe zi.
reporter: Maria Rohnean
operator: Cosmin Pîrlogea
editor web: Călin Țenche