Zsolt Semjén, vicepremierul Ungariei, la Oradea: ”Maghiarii nu au cerut un lucru care să nu existe în Uniunea Europeană”
Data actualizării: Data publicării:
Președintele UDMR, Kelemen Hunor, și vicepremierul Ungariei, Zsolt Semjén, au fost prezenți, vineri, la ceremoniile organizate la Oradea cu ocazia Zilei Maghiarilor de Pretutindeni. Cei doi au depus coroane la statuia lui Szacsvay Imre, unul dintre semnatarii Declaraţiei de Independenţă a maghiarilor din Imperiul Habsburgic. Kelemen Hunor a declarat că relația dintre români și maghiari trebuie să se bazeze pe libertate, egalitate și fraternitate, iar drepturile maghiarilor să fie respectate. Același mesaj l-a transmis și vicepremierul Ungariei, care a declarat că cetățenii maghiari trebuie să aibă în România aceleași drepturi pe care le au în Europa.
Kelemen Hunor, președintele UDMR: ”Suntem și în acest moment, toți cei care trăim în această regiune a Europei, în Europa, dornici de libertate, de egalitate și de fraternitate. Libertate înseamnă că trebuie să ai grijă și de celălalt. Libertatea unuia nu poate să însemne fără libertate pentru celălalt, libertatea este ceva ce poate fi împărțit și nu va dispărea.
Egalitate pentru fiecare cetățean în fața instituțiilor, egalitate în drepturi, egalitate în fața legii și vă dau un singur exemplu: la Universitatea de Medicină și Farmacie de la Târgu Mureș, cum scrie legea, așa ar trebui să fie și învățământul, facultate în limba maghiară, dacă există facultate în limba română. Mai nou există și facultatea în limba engleză, acest lucru înseamnă că nu există niciun argument tradițional pentru a nu accepta facultatea în limba maghiară.
Fraternitatea înseamnă respect, respect reciproc. Comunitatea maghiară oferă respect majorității din România și așteaptă respect față de ideile, valorile, cultura, tradiția, limba noastră. Aceste mesaje sunt importante și în 2019 nu numai în România, ci și în Europa.”
Zsolt Semjén, vicepremierul Ungariei: ”Maghiarii nu au cerut niciodată un lucru care să nu existe în Uniunea Europeană. Dacă se acceptă că unele drepturi sunt permise în Uniunea Europeană, dar nu sunt permise local, atunci s-ar accepta faptul că maghiarii sunt cetățeni europeni de rangul doi și nu au aceleași drepturi ca celelalte popoare în Uniunea Europeană.
Dar neacceptând acest lucru, tot ce este posibil în Uniunea Europeană, este posibil și pentru națiunea maghiară. Cred că românii și maghiarii trebuie să conlucreze.
Acum, la aceste alegeri europene, întrebarea este dacă putem să ne păstrăm această gândire și această direcție europeană. Partea maghiară are mâna întinsă și nu depinde de bunăvoința părții maghiare această conlucrare.”