Zeci de persoane au participat sâmbătă, la Oradea, la proclamarea simbolică a Republicii Europa, ca viitoare formă de organizare a actualelor state europene. Cei care își doresc o Europă unită, prosperă și pacifistă au ascultat manifestul citit de reprezentanții fundației Asociației Academia Civică. Evenimentul a fost organizat simultan în sute de orașe de pe continent, sub motto-ul #weproclaim.
Sala mare a Primăriei din Oradea a fost gazdă pentru zeci de localnici care cred într-o Europă Unită. Evenimentul a fost deschis de un moment muzical oferit de studenții Facultății de Artă.
Apoi a fost citit manifestul - proclamația care a exprimat principiile ce stau la baza viitorului stat european.
"Recunoaștem și ne asumăm responsabilitatea moștenirii comune a declarației Drepturilor Omului și ne angajăm să o punem în practică. Împărțim teritoriul nostru cu cei pe care i-am alergat de pe teritoriul lor. Oricine dorește poate să fie european, iar Republica Europa este un prim pas pentru o democrație globală."
Prin acest gest simbolic, locuitorii întregului continent îşi exprimă voinţa de a trăi într-o Europă unită, cu drepturi şi îndatoriri egale pentru toţi cetăţenii. Lecturarea manifestului a fost urmată de discuții despre ideile anunțate în proclamație.
"E un eveniment simbolic, pentru că în zilele destul de tulburi pe care le trăim cred că e bine să punctăm orientarea cel puțin a unora", spune un participant.
"Un gest simbolic în condițiile provocărilor care sunt la adresa Uniunii Europene, a euro-scepticismului, a politicii unor state ca Marea Britanie sau a celor din grupul de la Visegrad", consideră alt participant.
În marile orașe ale Europei proclamația a fost citită din balcoanele instituțiilor de cultură. Data aleasă nu este întâmplătoare. În urmă cu 100 de ani, pe 9 noiembrie 1918, a fost proclamată Republica de la Weimar, iar pe 13 noiembrie 1918, a fost proclamată Republica Austria.
Reporter: Claudiu Mihuț
Operator: Ticu Gheorghiță