Vremea vinului la Diosig. 2018 este un an bun pentru producătorii din capitala vinului din Bihor

Data actualizării: Data publicării:
producator de vin Diosig

2018 este un an prielnic pentru producătorii de vin din comuna bihoreană Diosig, o zonă cu o istorie de peste 600 de ani în producerea vinului. Viile au fost culese la începutul lunii septembrie, iar viticultorii laudă calitatea strugurilor foarte dulci, numai buni pentru începerea procesului de vinificație.

0 seconds of 0 secondsVolume 90%
Press shift question mark to access a list of keyboard shortcuts
Scurtături Tastatură
Shortcuts Open/Close/ or ?
Redare/PauzăSpațiu
Mărește Volumul
Micșorează Volumul
Caută înainte
Caută înapoi
Subtitrare Pornită/Oprităc
Ecran complet/Ieși din modul Ecran completf
Suprimare Sunet/Activare Sunetm
Decrease Caption Size-
Increase Caption Size+ or =
Caută %0-9
00:00
00:00
00:00
 

Dan Corbuț e unul dintre cei mai cunoscuți fermieri din nord-vestul României, dar și un pasionat de vinuri. Se ocupă de viticultură de un deceniu, iar de anul acesta a început să comercializeze vin din producţia proprie. Este proprietarul a două hectare de viță de vie în Diosig, localitate cunoscută drept capitala vinului din Bihor

"Zona Diosig, eu zic că este una dintre cele mai bune zone pentru strugurii albi din țară. Vinurile de aici au o aciditate bună, care îi dă o prospețime vinului foarte frumoasă", susţine Dan Corbuț, viticultor.

„E foarte important la vie să ai o formă de expunere cât mai bună la soare și să ai zona de calcar în roca mamă, deci profilul de sol și zona asta le combină pe amândouă", spune Dorin Popa, oenolog.

Deoarece în Diosig strugurii au fost culeşi la începutul lunii septembrie, viticultorii au început procesul de vinificație. Mustul obținut din struguri stă la fermentat timp de 2 săptămâni

„Avem aici o capacitate de 5000 de litri pentru vinul alb. În aceste bazine de inox introducem mustul și în aceste bazine el va începe să fermenteze controlat, printr-o manta de răcire", a explicat Dan Corbuț.

După fermentație, vinul urmează să fie depozitat în butoaie speciale.

"Vinul roșu trebuie păstrat în aceste bariculi care sunt din lemn de stejar, le păstrăm în baric aproximativ 8-10 luni, chiar un an, după care îl îmbuteliem."

În Bihor există peste 100 de producători de vin. Cele mai răspândite soiuri de struguri sunt Pinot gris și Sauvignon blanc, iar prețul unui litru de vin variază între 20 şi 30 de lei.

Reporter: Andrada Rește
Operator: Ticu Gheorghiță

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Localitatea din România “adormită” timp de 246 de ani în izvoarele istorice. Astăzi, este un punct strategic...
Digi FM
Mitică Dragomir, dezvăluiri despre divorțul lui Dan Șucu: „Nu e normal să îi dai soției tale jumătate din...
Pro FM
Diddy, aflat în închisoare, a vorbit la telefon cu Kanye West: "E tragic. Sunt Puff Daddy în închisoare...
Film Now
Zendaya, acuzată că și-a abandonat sora vitregă: „Am trecut prin cancer și chimioterapie singură, fără niciun...
Adevarul
Reacția soției patronului de la Ferrari, după ce a aflat prețul avioanelor închiriate de Klaus Iohannis
Newsweek
1.150 lei în plus la pensie în aprilie. Ce pensie trebuie să ai ca să primești banii? Când îi iei?
Digi FM
Cine este John Ion Banu, candidat independent la alegerile prezidențiale. A emigrat în SUA înainte de...
Digi World
A urmat dieta carnivoră și a ajuns de urgență la spital. Cu ce probleme s-a confruntat
Digi Animal World
Autoritățile au crezut că au găsit un vultur rănit, dar când l-au analizat, au izbucnit în râs. Ce avea, de...
Film Now
Cine sunt părinții lui Owen Cooper, băiatul care joacă în Adolescence. Oameni simpli și muncitori care fac...
UTV
Andreea Bănică își îngrijorează fanii: „Am plâns ceva...”. Artista, în lacrimi pe rețelele de socializare