Ministrul de externe al României, Lazăr Comănescu, a traversat Tisa spre Ucraina pe podul istoric ce leagă cele două state. S-a îndreptat apoi spre Solotvino, unde a inaugurat consulatul țării noastre.
"Pentru comunitatea românească din Transcarpatia, consulatul are o mare însemnătate. Este prima misiune diplomatică după 1940."
"O să economisească timp, nu vor trebui să plece la Cernăuți. O să motiveze persoanele să depună pentru viză sau pentru micul trafic sau chiar să strângă dosarul pentru cetățenie."
A urmat momentul semnării acordului privind eliminarea taxelor pentru vizele de lungă ședere. Documentul a fost parafat de ministrul Lazăr Comănescu și de omologul său ucrainean Pavlo Klimkin.
Vizele gratuite de lungă ședere se acordă numai pentru activități bine determinate și sunt valabile pe teritoriul celor două state pe o perioadă de 90 de zile. Cu ocazia semnării acordului, primii cetățeni ucraineni și români au primit permisele de mic trafic.
Cei doi miniștri au purtat discuții referitoare la colaborarea economică și la dezvoltarea infrastructurii între Ucraina și România. Ministrul Lazăr Comănescu și-a arătat susținerea pentru integrarea Ucrainei în structurile europene.
Lazăr Comănescu, ministrul de Externe al României: "Vrem ca Ucraina să fie parte a comunității euro-atlantice și europene și, ca și până acum, România va fi un susținător puternic al acestui demers."
Pavlo Klimkin, ministrul de Externe al Ucrainei: "Mulțumesc colegilor mei români pentru susținerea suveranității noastre, pentru susținerea poziției noastre în lupta împotriva agresiunii Rusiei, dar și pentru suportul în ce privește aspirațiile europene ale Ucrainei."
Acordul semnat vineri de cei doi miniștri de externe vine la o lună de la vizita președintelui Ucrainei, Petro Porosenko, la București. Statisticile indică faptul că în regiunea Transcarpatia din Ucraina trăiesc 50 de mii de etnici români.
Reporter: Bogdan Costea
Operator: Kristian Kosa