Verde la "Casa Verde". De joi, peste 1500 de români acceptaţi în program pot semna contractele de finanțare. Vor primi până la opt mii de lei pentru cumpărarea sistemelor de încălzire care utilizează energia regenerabilă. În Bihor au fost acceptate 30 de dosare în valoare de 190 de mii de lei. Plafonul programului pentru anul acesta este de 80 de milioane de lei.
Cristian este unul din cei 28 de bihoreni care au fost acceptaţi în program. Şi-a depus dosarul anul trecut şi va primi şase mii de lei pentru instalarea unor panouri solare.
"M-am hotărât să depun dosarul în toamnă anul trecut, undeva prin octombrie şi astăzi am fost sunat să vin aici la agenţie să semnez contractul. Din câte am înţeles, va trebui să îmi finanţez eu proiectul şi pe urmă voi primi rambursarea."
Prin programul "Casa Verde" este finanțată achiziția de panouri solare şi pompe de căldură. Pentru primele, beneficiarii pot primi 3.000 de lei, în timp ce pentru cumpărarea pompelor de căldură pot fi alocați până la 8.000 de lei.
"Fac faţă (n.r- panourile), deci te ajută, în special la apă caldă menajeră, tot timpul este din martie, sfârşitul lui februarie, martie până pe sfârşitul lui noiembrie", explică Mircea Plic, beneficiar.
Paul Morgovan este unul dintre cei care a instalat panouri solare din resurse proprii. Acum zece ani a investit aproximativ două mii de euro în trei panouri, care încălzesc zilnic 300 de litri de apă.
"Sigur că se vede o diferenţă majoră. În primul rând că nu mai e nevoie să faci foc cu lemne, noi nefiind racordaţi la apa caldă de la CET, clar se vede un avantaj şi e o economie", spune bărbatul.
"Sunt destul de rentabile, pentru că eficienţa lor a crescut în ultimii ani şi chiar pentru un client de 3 Kilowaţi merită, pentru că va avea un timp de amortizare în mai puţin de cinci, şase ani", spune Elvis Pîrlea, inginer energetician.
În România, sub 50 de mii de locuinţe sunt dotate cu sisteme de panouri solare.
"La nivel de ţară avem un target de îndeplinit până în 2018 şi anume 24% din energia obţinută, cea termică şi electrică, să fie cea produsă din energie regenerabilă. Ca target, l-am îndeplinit deja anul trecut, atingând cota de 30% din energia produsă", susţine Elvis Pîrlea.
Peste 1500 din cei 12 mii de solicitanţi au fost acceptaţi anul acesta în programul Casa Verde, care asigură un fond total de 80 de milioane de lei.
Reporter: Bianca Firezar
Operator: Florin Lucuţa
Editor web: Adrian Laboş