Vaccin pentru cancer. O terapie revoluţionară este folosită în clinici din Germania

Data publicării:
imuno

Anamaria Crăciun are 27 de ani şi este din Oradea. În 2011 s-a căsătorit cu Adrian. Nu au apucat însă să savureze prea multe clipe de fericire: la puţin timp de la nuntă, Anamaria a început să se simtă rău.

"A început să mă doară capul, să mă doara burta, să nu mai am poftă de mâncare, să nu mai am stabilitate, să am ameţeli", povesteşte Anamaria Crăciun.

Pentru că simptomele persistau, tânăra a ajuns la spital. Verdictul medicilor a căzut ca un trăznet: tumoare malignă pe creier.

"A fost un şoc pentru mine boala ei, dar am ştiut că trebuie să fiu tare ca să putem trece cu bine împreună peste acest lucru", spune Adrian Crăciun, soţul tinerei.

Au urmat două operaţii şi trei ani de terapie convenţională la clinica de oncologie din Oradea. Pentru că se simţea tot mai rău, Anamaria a decis să plece în Germania la începutul anului 2014 pentru a încerca imunoterapia, un concept aproape necunoscut în România şi puţin promovat în Europa.

"Celulele dendritice consumă celulele canceroase, le digeră, după care prezintă la suprafaţa lor proteine ale tumorii. Celulele de atac ale organismului intră în contact cu celulele dendritice, primesc semnalul "Acesta este inamicul" şi se răspândesc în corp pentru a distruge tumorile", a explicat prof. dr. Thomas Nesselhut, specialist în imunoterapie şi tratamentul cancerului.

Întreaga terapie se bazează pe ideea că...

...sistemul imunitar al omului poate distruge tumoarea, fără ca stilul de viaţă al pacientului să fie foarte afectat. Peter este din Sydney, Australia, şi este bolnav de cancer din 2010.

"Îmi iau vaccinurile de trei ani, am o calitate bună a vieţii, astăzi iau vaccinul numărul 18. Are efecte foarte bune asupra mea."

Ideea de vaccin împotriva cancerului nu este foarte nouă. Ea a putut fi însă pusă în practică abia după descoperirea celulelor dendritice, în anii '70, de către cercetătorul canadian Ralph Steinmann. Douăzeci de ani mai târziu, J. H. Peters, un alt cercetător de la universitatea germană Gottingen a descoperit posibilitatea de a folosi aceste celule la distrugerea tumorilor.

"Noi oferim aceste celule pacientului, iar apoi procesul începe: celulele dendritice stimulează celulele de atac ale sistemului imunitar pentru a distruge ţinta", spune prof. dr. Thomas Nesselhut.

Vaccinul cu celule dendritice nu este un produs de larg consum şi nu poate fi creat la scară industrială de industria producătorilor de medicamente. El se bazează pe celule din sângele pacienţilor care devin celule dendritice în laboratoare speciale, care costă milioane de euro.

"Important pentru noi este că aceste celule pe care le producem să intre în contact cu antigeni ai tumorii, pe care apoi o atacă", susţine Gonzalo Regalo, şeful laboratorului.

Această terapie este folosită în Germania şi la...

...tratarea animalelor de companie bolnave de cancer. Cai de rasă de mare valoare au putut fi astfel salvaţi, iar principiul este identic cu cel care funcţionează în cazul oamenilor

"Diferenţa este că terapiile convenţionale slăbesc sistemul imunitar. Această terapie, la fel ca şi în cazul oamenilor, stimulează sistemul imunitar, astfel încât corpul să poată lupta împotriva cancerului", a precizat dr. Thomas Grammel, medic veterinar.

Peste 5000 de pacienţi din întreaga lume au apelat la această terapie a clincii din Duderstadt. Costurile sunt însă mari, astfel că puţini pacienţi îşi permit să plătească terapia de zeci de mii de euro. Anamaria este singura pacientă din România care a renunţat complet la chimioterapie pentru a încerca imunoterapia, însă doar după o campanie susţinută de strângere de fonduri, în urmă căreia s-au adunat aproape 50 de mii de euro.

Reporter: Bogdan Băcilă
Operator: Constantin Gheorghiţă

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
S-a născut în închisoare, iar acum doctorii i-au mai dat o lună de trăit. Băiatul suferă de...
Digi FM
Mircea Bravo, adevărul despre câți bani câștigă din Youtube și Facebook
Pro FM
Managerul lui John Legend rupe tăcerea. Experiența „terifiantă” pe care a avut-o la una dintre petrecerile...
Film Now
Semnele timpurii de demență date de Bruce Willis nu au fost luate în seamă: "Nici într-un milion de ani nu...
Adevarul
Scapă de colesterol cu patru alimente și secretul celor 150 de minute
Newsweek
Cine a luat 60 lei în plus la pensie și în octombrie? De ce alți 2000000 pensionari nu au luat nimic
Digi FM
Reacția cântăreței Irina Rimes după ce mai mulți influenceri au luat bani ca să-l promoveze pe rivalul Maiei...
Digi World
O asistentă a dezvăluit cele mai comune regrete pe care le aveau pacienții aflați pe patul de moarte
Digi Animal World
Imagini virale cu un pelican care încearcă să mănânce un pui de Capibara: „Se uită la el de parcă nu ar fi...
Film Now
“Acum ar fi scandalos”. Ce i-a cerut managerul lui Reese Witherspoon să facă pentru a primi rolul din “Blonda...
UTV
Bradley Cooper si Irina Shayk au sarbatorit Halloweenul alaturi de fiica lor in varsta de 7 ani