Sâmbăta și duminica, după ora 18 doar mașina Poliției poate să iasă normal din Băile Felix. Turiștii care pleacă din stațiune au de așteptat zeci de minute.
"Uitaţi-vă traficul în Felix! În Oradea nu este aşa trafic, nici în Bucureşti. Mai ales duminica. Calea ferată o vedeţi? Acolo se face blocajul."
"Nu-i normal, dar aşa-i la noi în România, îi bine să stai mult la coadă!"
Deranjați sunt și pietonii, nevoiți sa faca slalom prin mașinile din trafic și cele parcate, pe trotuar.
"Chiar mă deranjează mult că nu pot merge normal pe trotuar. Uitaţi-vă şi maşinile stau pe trotuar."
"Staţiunea este foarte mică şi locuri de parcare aproape că nu există."
Aglomerație gasim și la autoservirile din ștrand. Pentru o porție de mâncare turiștii stau la coadă și câte o jumătate de oră. Când în sfârșit le vine rândul, nu-i mai interesează că plătesc 12 lei pentru o ciorba de burtă.
"Lăsă de dorit un pic cantina că e una singură, e un singur loc unde putem să luăm ceva cald. Ar fi mai bine dacă ar fi mai multe. Stăm de o jumătate de oră", spune un turist. "La o coadă în România se stă oriunde, de fapt", a constatat altul.
Există totuşi şi o alternativă, nu tocmai săţioasă dar cu mult mai rapidă: snacksurile. "Sunt mai ieftine şi mai bune. Se ronţăie mai bine."
Multă lume e și în bazinele cu apă termală, dar aici turiștii par mai înțelegători.
"Mie îmi place. Unde e aglomeraţie e şi distracţie!"
"La noi, datorită și perioadei de concedii și a vacanței, ne calcă pragul peste 4000 de turiști în fiecare zi", susţine Constantin Oprinoiu, managerul unui ștrand din Băile Felix.
În perioada de vârf se găsește cu greu un loc de cazare
Până și hotelul de 5 stele nu mai poate primi turiști decât după mijlocul lunii august. O noapte în cel mai luxos complex balnear din țară, într-o cameră dublă costă 614 lei. La pachet vin și serviciile unei baze de tratament moderne și a unui aquapark pe măsura renumelui.
În schimb, pensionarii nici nu îndrăznesc să viseze la condițiile oferite în hotelurile de patru și cinci stele. Ei sunt cazați în clădiri vechi de câteva decenii, catalogate de două stele, dar care - spun pensionarii - oferă condiții deplorabile.
"Când am venit nu aveam frigider în cameră. Eu am fost repartizat prima dată la etajul 7. Mizerabil acolo. Niște pături care nici la câine nu le puneam. Una apare pe internet și reclama lor fața de... În momentul în care ai venit aici pleci cu dezamăgire."
Oamenii spun că aceleași servicii le primesc și când vine vorba de tratament.
"Patronii sunt interesați să aibă salariați cât mai puțini; asistența medicală a scăzut; înainte erau aici câte 60 de cadre sanitare și acum sunt vreo 16."
Chiar și așa, stațiunea e una dintre cele mai căutate. Peste 50 de mii de turiști români și străini ajung anual în Băile Felix.
Reporter: Diana Grad
Operator: Florin Lucuța