Contribuţia în realizarea spectaculoasei fântâni arteziene care înconjoară Opera din Dubai i-a adus unui orădean titlul de inginer al anului. Premiul i-a fost acordat lui Alin Epure în noiembrie de o prestigioasă revistă internaţională de specialitate. Inginerul a studiat la Universitatea din Oradea şi este masterand al Universităţii Tehnice din Cluj-Napoca.
Cu ropote de aplauze. Aşa a fost întâmpinat în cadrul unei gale organizată la Dubai Alin Epure, românul desemnat inginerul anului 2016. Inginer de profesie, Alin lucrează de doi ani în Emiratele Arabe pentru cea mai mare firmă britanică de construcţii care are 40 de mii de angajaţi în toată lumea.
Ultimul proiect la care a contribuit şi care i-a adus recunoaşterea internaţională a fost o spectaculoasă fântână arteziană, unică în lume, amenajată lângă Opera din Dubai.
"Vorbim de cinci mii de litri de apă care la fiecare secundă se ridică la 6 metri înălţime, sunt în jur de 600 de jeturi de apă, 1.200 de lumini led care îşi schimbă culoarea. Sunt 60 de panouri electrice, 30 de kilometri de cabluri", a explicat Alin Epure, inginer mecanic.
Proiectul a însumat mii de ore de muncă atât cu documentaţia şi proiectarea, cât şi cu execuţia propriu-zisă.
"E foarte multă, multă organizare. Ai echipamente care vin din SUA, altele din Europa, găseşti cam tot ce ai nevoie, dar la mii de kilometri distanţă şi nu poţi să aştepţi să vină toate materialele, trebuie să gândeşti din timp, unde le instalezi, când le instalezi."
Premiul câştigat i-a adus certitudinea că experienţa şi munca sa nu au fost în zadar.
"Mă simt bine, mă simt împlinit şi chiar mă bucură faptul că şcoala inginerească românească m-a pregătit bine şi putem să facem faţă provocărilor de oriunde. Trebuie doar să muncim mult mai mult decât am făcut-o în România", spune Alin Epure.
De altfel, profesorii care i-au predat la Universitatea din Tehnică din Cluj- Napoca nu au fost surprinşi de reuşita lui Alin.
"Performanţa lui o văd firească. Departajarea între studenţi se face în timp, au har, alţii nu au, unii rămân doar cu studii, iar alţii le aprofundează şi devin ingineri deosebiţi", spune Gheorghe Badea, fostul profesor al lui Alin Epure.
Românul a fost lăudat de toţi cei cu care a colaborat în cadrul proiectelor.
"Am avut plăcerea să lucrez cu domnul Alin Olimpiu Epure (...) în ultimii doi ani la Opera House Water Feature project. În toată această perioadă, Alin Olimpiu a demonstrat, constant, abilităţi organizaţionale şi expertiză tehnică excepţionale ca inginer mecanic, precum şi abilităţi manageriale", a spus Jean N. Hanna, director of Operations, The Dubai Fountain, Burj Khalifa Water Features & Special Projects.
"Profesionalismul de care a dat dovadă a impresionat întreaga echipă, iar noi am fost încântaţi să-l avem alături de noi. Cu atâtea situaţii critice, el a fost întotdeauna disponibil să ne ofere suport tehnic ca să rezolvăm aceste probleme şi ca să putem respecta termenul limită impus", a completat Maner Sarraj, Projects Director.
Alin Epure este convins că premiul obţinut în acest an îl va ajuta foarte mult în carieră.
Reporter: Anca Deac
Operator: Gabor Szilagyi