Are doar 50 de centimetri, mai puţin de două kilograme şi poate să execute zeci de mişcări întocmai ca o fiinţă umană. Este vorba despre un roboţel creat de un student din Oradea, care vrea să-i implementeze, în viitor, şi inteligenţă artificială. Tânărul vrea ca robotul să înlocuiască asistenţii persoanelor cu dizabilităţi.
Alpha, cum a fost numit robotul uumanoid, cântăreşte puţin peste un kilogram şi jumătate şi este capabil să se mişte singur. Creatorul lui a lucrat câteva luni bune ca să-i dea viaţă.
"Este compus din 16 servomotoare, cinci la picioare, trei la mână. Acum lucrez la un mod în care să apuce lucruri”, spune Daniel Anton, student la Robotică.
Printre mişcările pe care le cunoaşte, roboţelul a fost învăţat şi câţiva paşi de dans. Însă inventatorul său vrea să treacă la nivelul următor, ca să nu pară o simplă joacă: vrea să îi implementeze inteligenţă artificială.
Apoi, planul său e să treacă de stadiul de prototip, să îl producă în serie, pentru a servi ca asistent personal pentru vârstnici sau persoane cu handicap. Robotul asistent va putea să comunice cu pacientul, să-l supravegheze îndreaproape şi să-l ajute ori de câte ori este nevoie.
Acesta va avea un sistem senzorial pentru recunoaşterea persoanei în cauză şi a obiectelor din jur.
"Doresc ca asistentul să poată să monitorizeze în timp real atât sănătatea pacientului, cât şi bunăstarea sa", explică Daniel Anton.
Pentru asta are nevoie de timp, cunoştinţe mai vaste în domeniu, tehnică performantă şi cel mai important, bani. Deşi e greu de făcut, cei din jurul inventatorului spun că nu e imposibil de realizat.
"Până acum ingineria a adus tot felul de inovaţii în industrie, dar robotica nu e numai industrie, ci trebuie să aibă şi o parte care ajută direct omul”, este de părere Flaviu Birouaş, coordonatorul cercului de Robotică.
Reporter: Anca Deac
Operator: Norbert Hegedus