Marcel Slezinger are 37 de ani și este unul din puținii meșteri pietrari din județul Bihor. A învăţat meserie în Sighetu Marmaţiei, oraşul său natal, de la un arhitect specializat în lucrul cu piatra. După finalizarea studiilor la Oradea, bărbatul a plecat la Londra pentru mai multe lucrări de restaurare.
"Am făcut lucrări foarte importante, zic eu, lucrări de restaurare am lucrat la Buckingham, St. Martin-in-the-Fields, e o biserică în centrul Londrei, St. Pancras, asta e gara cea mai mare."
După doi ani în care a lucrat în Marea Britanie ca restaurator, s-a întors în țară pentru a pune bazele unei afaceri. "M-am gândit să mă întorc să fac ceva și aici, pentru că țara asta are potențial. Eu sunt român și mă simt foarte bine aici."
A accesat fonduri europene şi a deschis în Oşorhei, lângă Oradea, un atelier modern de prelucrare a pietrei. Acceptă orice comandă, de la pavaje sau căderi de apă, până la construcţii complexe care presupun restaurări sau diverse elemente arhitecturale.
"Este un meșteșug care în zona Bihorului lipsește, lumea încă nu știe foarte bine ce și cum. Eu duc acum o muncă de lămurire cu fiecare client, cu ceea ce noi putem face și diferența între ce fac alții și ce există pe piață", spune Marcel Slezinger.
"Proiectul a constat în achiziția unui utilaj, care îl ajută foarte mult în ceea ce dânsul face. Este vorba de sculptură în piatră. Valoarea totală a proiectului este de 160 de mii de euro", a detaliat Cristian Buzlea, directorul OJFIR.
Reporter: Mariana Gurgu
Operator: Florin Lucuța
Editor web. Adrian Laboş