Un container pentru bolnavii de Ebola va fi amplasat la Spitalul Judeţean din Oradea

Data publicării:
spital judetean Oradea

Aproximativ 350 de studenţi străini, majoritatea din Africa, studiază în Oradea. Pentru că în această perioadă tinerii se întorc de acasă la studii, autorităţile au amenajat un container special pentru izolarea suspecţilor de Ebola. Iar la sosirea în ţară, studenţii vor avea de completat un chestionar.

"Perioada de incubaţie fiind de 2 şi 21 de zile, e destul de greu să ai o predictibilitate asupra a ce ar putea urma, sperăm să nu avem probleme", a precizat Florian Bodog, decanul Facultăţii de Medicină din Oradea.

Edem are 27 de ani, este din Ghana şi studiază medicina în Oradea. Chiar dacă ţara africană nu este afectată în mod direct de virus, autorităţile de acolo sunt în alertă. La venirea în România, Edem a trecut prin mai multe filtre care funcţionează în Ghana.

"Unii sunt panicaţi, unii se tem, unii nu se tem, sunt înţelegători, pentru că boala nu a pătruns încă în ţară. Suntem aproape de zonă, dar nu e detectată Ebola în ţara mea. Au termometre infraroşii la aeroporturi cu care măsoară ochii oamenilor ca să detecteze febra, o parte esenţială a virusului Ebola", spune Edem Ahadone, student la Facultatea de Medicină din Oradea.

Containerul amplasat în curtea Spitalului Judeţean din Oradea ar trebui să funcţioneze ca un filtru înainte de internarea cazurilor acute.

"Are un sistem de ventilaţie specială, de acces special, încât să fie o zonă sigură şi protejată. Pacientul ajunge adus de ambulanţă direct în acestă zonă este evaluat, tratat; până la stabilirea acelei finalităţi rămâne internat dacă se confirmă contagiozitatea sau pleacă într-o altă locaţie pentru a fi tratat în continuate", susţine dr. Hadrian Borcea, coordonatorul UPU a Spitalului Judeţean Oradea.

Astfel de spaţii de carantină ar trebui să fie amenajate în toată ţara.

"Orice caz care se identifică şi există acest risc că provine din ţări afectate se izolează imediat, se ia legătura cu centru operativ al ministerului Sănătăţii - există o procedură ce prevede să vină un echipaj să-l ia, dar care are dotarea necesară şi echipamente de protecţie şi să-l ducă la centru desemnat", a detaliat dr. Raed Arafat, şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă a Ministerului Afacerilor Interne.

Autorităţile îi sfătuiesc pe toţi cei care au călătorit în Africa şi au febră, vărsături, dureri de cap sau ameţeli să se adreseze de urgenţă medicilor.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Imagini din satelit dezvăluie o navă misterioasă construită de chinezi pregătită să...
Digi FM
Oana Zăvoranu a pierdut casa din Dorobanți, în care a locuit după divorțul de Pepe. Vedeta va fi obligată să...
Pro FM
Managerul lui John Legend rupe tăcerea. Experiența „terifiantă” pe care a avut-o la una dintre petrecerile...
Film Now
Semnele timpurii de demență date de Bruce Willis nu au fost luate în seamă: "Nici într-un milion de ani nu...
Adevarul
Scapă de colesterol cu patru alimente și secretul celor 150 de minute
Newsweek
Eșec la Casa de Pensii. Care pensionari iau în noiembrie pensie mai mică decât au contribuit?
Digi FM
Reacția cântăreței Irina Rimes după ce mai mulți influenceri au luat bani ca să-l promoveze pe rivalul Maiei...
Digi World
O asistentă a dezvăluit cele mai comune regrete pe care le aveau pacienții aflați pe patul de moarte
Digi Animal World
Imagini virale cu un pelican care încearcă să mănânce un pui de Capibara: „Se uită la el de parcă nu ar fi...
Film Now
“Acum ar fi scandalos”. Ce i-a cerut managerul lui Reese Witherspoon să facă pentru a primi rolul din “Blonda...
UTV
Bradley Cooper si Irina Shayk au sarbatorit Halloweenul alaturi de fiica lor in varsta de 7 ani