OMS a aprobat un vaccin pentru combaterea mpox. Comisia Europeană dă undă verde pentru vaccinarea adolescenților de 12 ani

Data actualizării: Data publicării:
Mpox. Imagine cu caracter ilustrativ. Sursa foto: Profimedia Images
Mpox. Imagine cu caracter ilustrativ. Sursa foto: Profimedia Images

Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) a precalificat vaccinul MVA-BN de la Bavarian Nordic A/S, conceput pentru combaterea epidemiei de mpox care afectează în prezent o mare parte a continentului african. Mpox a fost declarată, în luna august, o urgență de sănătate publică de către OMS, copiii și adolescenții fiind deosebit de vulnerabili la această boală. La rândul ei, Comisia Europeană a dat undă verde pentru aprobarea vaccinului pentru copiii cu vârste cuprinse între 12 și 17 ani.

Vaccinul a fost dezvoltat de compania daneză de biotehnologie Bavarian Nordic, care a obținut autorizarea extinderii utilizării vaccinului său antivariolic și împotriva virusului mpox. Autorizarea de zilele trecute, care în metodologia OMS se numește “precalificare”, a fost acordată în condițiile în care virusul s-a extins din Republica Democrată Congo către țările vecine.

Vaccinul este aprobat pentru persoanele cu vârsta de peste 18 ani sub forma unei injecții în două doze, însă OMS a declarat, de asemenea, că acesta „poate fi utilizat oo label” pentru sugari și copii, precum și pentru gravide și persoane imunocompromise, în cazul în care beneficiile depășesc riscurile potențiale, scrie POLITICO.

"Această primă precalificare a unui vaccin mpox este o etapă importantă în lupta noastră împotriva acestei boli, atât în contextul actualelor epidemii din Africa, cât şi pentru viitor", a declarat directorul general al OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus, citat într-un comunicat.

Precalificarea de către OMS a acestui ser le oferă posibilitatea agenţiilor specializate ONU, precum Alianţa pentru vaccinuri şi agenţia pentru copii UNICEF, dar şi guvernelor, să accelereze comenzile.

Comisia Europeană a dat undă verde pentru vaccinarea copiilor cu vârste între 12 și 17 ani

Joi, Comisia Europeană a dat undă verde vaccinului Bavarian Nordic împotriva variolei și variolei pentru copiii cu vârste cuprinse între 12 și 17 ani.

Agenția Europeană pentru Medicamente a efectuat o revizuire rapidă și pozitivă a datelor privind acest grup de pacienți, a declarat compania, Comisia acceptând opinia autorității de reglementare, scrie POLITICO.

Vaccinul mpox al Bavarian Nordic este primul aprobat în Europa pentru orice persoană cu vârsta sub 18 ani. Decizia vine la o săptămână după ce Organizația Mondială a Sănătății a aprobat vaccinul pentru adulți.

Un studiu clinic, efectuat pe 211 adulți și 312 adolescenți cu vârste cuprinse între 12 și 17 ani, a constatat un „profil de siguranță similar” și „non-inferioritate a răspunsurilor imune” la ambele grupe de vârstă după două doze de vaccin.

„Aceasta reprezintă o etapă importantă în eforturile noastre de a face vaccinul disponibil pentru toate populațiile și va contribui la îmbunătățirea accesului pentru unele dintre cele mai vulnerabile persoane afectate în principal de epidemia de mpox în curs de desfășurare în Africa”, a declarat Paul Chaplin, CEO al Bavarian Nordic.

Un studiu clinic pentru evaluarea eficacității și siguranței vaccinului la copiii cu vârste cuprinse între 2 și 12 ani este așteptat să înceapă luna viitoare.

Epidemia de mpox a ucis 723 de persoane în Africa până în prezent în acest an, dintr-un total de 25 000 de cazuri suspectate, potrivit Organizației Mondiale a Sănătății.

Decizia OMS permite statelor africane să aibă acces la vaccin 

Decizia OMS permite statelor africane afectate de epidemie să aibă acces la doze de vaccin pentru imunizarea populației, în condițiile în care țările respective sunt sărace și nu dispun de mijloace financiare și umane pentru a evalua ele însele siguranța și eficacitatea medicamentelor.

De altfel, vaccinuri ale Bavarian Nordic au fost donate Republicii Democrate Congo, care va demara o primă rundă de vaccinare în octombrie.

Compania daneză a transmis că poate furniza 13 milioane de doze de vaccin până la finalul anului 2025.

Mpox este din nou în atenție din cauza unei noi tulpini

Mpox, cunoscută anterior ca variola maimuței (monkeypox), a fost o problemă de sănătate publică în unele părți ale Africii din 1970, dar a primit puțină atenție la nivel mondial până când a apărut la nivel internațional în 2022, determinând Organizația Mondială a Sănătății (OMS) să declare o urgență de sănătate globală, pe care a încheiat-o după 10 luni.

O nouă tulpină a virusului, cunoscută sub numele de clada Ib, este din nou atenția lumii după ce OMS a declarat, pe 14 august, o nouă urgență de sănătate publică de interes internațional – cel mai ridicat nivel al său de alertă sanitară la nivel global – pentru a doua oară în doi ani.

Tulpina este o versiune mutantă a cladei I, o formă de mpox răspândită prin contact cu animale infectate, care a fost endemică în Congo timp de decenii.

Infecția cu mpox provoacă de obicei simptome asemănătoare gripei, dureri musculare și leziuni cutanate purulente, iar în cazurile mai grave poate ucide.

Cel mai frecvent utilizat vaccin împotriva mpox oferă imunitate parțială la boală, dar nu este întotdeauna capabil să prevină simptomele severe sau transmiterea infecției.

Prima campanie de vaccinare din Africa a început marți în Rwanda

Prima campanie de vaccinare împotriva mpox din Africa a început, marţi, în Rwanda, cu injectarea a 300 de persoane, a declarat joi pentru AFP purtătorul de cuvânt al agenţiei sanitare a Uniunii Africane (Africa CDC), informează Agerpres.

"Vaccinarea a început în Rwanda la 17 septembrie şi aproximativ 300 de persoane din categoria de mare risc au fost vaccinate", a declarat joi Addis Asheber, purtător de cuvânt al Africa CDC.

Aceste prime sute de vaccinări au vizat persoane din şapte districte aflate la graniţa cu Republica Democratică Congo", conform lui Ngashi Ngongo, şef de cabinet şi şef al biroului executiv al Africa CDC.

Editor : M.C

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Un bărbat care a cumpărat cu doar 1 euro o casă de vis în Italia a descoperit de ce italienii își vând...
Digi FM
Suma infimă cu care i s-a mărit pensia lui Irinel Columbeanu după recalculare. Nu reușește să-și plătească...
Pro FM
Julio Iglesias Jr., mesaj emoționant pentru noua lui iubită, care a împlinit 37 de ani. Fanii, val de...
Film Now
Sarah Michelle Gellar, starul anilor ’90, doi copii și 22 de ani de mariaj. Și-a sărbătorit fiica: “Te iubesc...
Adevarul
Europa, salvată de o beție cruntă. Împăratul care a adus apocalipsa pentru europeni se desfăta cu o fântână...
Newsweek
Mihaela Mihai: chinuită de soț și exilată de Securitate, s-a ridicat ca o Păsăre Phoenix și a învins
Digi FM
Exclusiv| Există vreo posibilitatea ca telefoanele să explodeze în buzunarul nostru? Ce spune fizicianul...
Digi World
Avea 240 kg, diabet și hipertensiune, dar a făcut câteva schimbări și viața lui a devenit alta. Secretele...
Digi Animal World
Autoritățile au crezut că au găsit un vultur rănit, dar când l-au analizat, au izbucnit în râs. Ce avea, de...
Film Now
Joaquin Phoenix, apariție rară alături de logodnică, în Veneția. Actrița din „Social Network” a născut cel...
UTV
Brad Pitt si iubita sa, Ines de Ramon, stralucesc la premiera filmului „Wolfs” in Hollywood, alaturi de...