Liviu Gyori a activat în cadrul SMURD Bihor încă din 1994, când serviciul de urgenţă se înfiinţa în judeţ, Timp de 17 ani a fost comandantul echipajului de descarcerare în cadrul Detaşamentului 1 de Pompieri Oradea . Ulterior a devenit instructor în cadrul Centrului de Formare şi Pregătire în Descarcerare şi Asistenţă Medicală de Urgenţă al ISU "Crişana".
În cei 20 de ani de muncă, plutonierul adjutant şef Gyori a participat la mai bine de 10 mii de intervenţii de descarcerare şi acordare a primului ajutor calificat şi a salvat nenumărate vieţi. A fost motivul pentru care în 2007 i-a fost oferit " Premiul de Excelenţă pentru acte de curaj" de către Primăria Oradea, iar în 2013 a primit "Diploma de excelenţă pentru profesionalism şi devotament arătat în situaţii de urgenţă", din partea Prefecturii Bihor.
Ca instructor la Centrul de Formare şi Pregătire în Descarcerare şi Asistenţă Medicală de Urgenţă al ISU "Crişana", subofiţerul instruit 936 paramedici din 16 judeţe.
În anul 2013, a cucerit alături de echipa pe care o conducea primul loc a podiumului la Competiţia Naţională de Descarcerare şi Acordare a Primului Ajutor Calificat, la proba "Acordarea Primului Ajutor Calificat". În acest an, cu câteva zile înainte de a se pensiona, în cadrul aceluiaşi concurs, plutonierul adjutant şef Liviu Gyori a urcat pe cea de a doua treaptă a podiumului la ambele probe, alături de fiul său şi de ceilalţi patru membri ai echipei din Bihor.
Cu ocazia manifestărilor organizate de "Ziua Pompierilor din România", plutonierul adjutant şef Liviu Gyori s-a retras din activitate.
"Liviu Gyori, în aceşti peste 20 de ani, a fost în mijlocul activităţii a ceea ce a însemnat SMURD, de la începuturile SMURD Bihor şi practic, a contribuit cu fiecare secundă a vieţii sale la evoluţia acestui serviciu. De aceea, SMURD Bihor categoric poartă amprenta lui şi categoric a reuşit să transmită o parte din caracterul său puternic, acestui serviciu", a spus coordonatorul SMURD Bihor, doctorul Hadrian Borcea.
"Astăzi, probabil, este cel mai experimentat paramedic din sistemul de urgenţă, nu atât prin numărul anilor, cât mai ales prin activitatea deosebită pe care a desfăşurat-o. În primul rând este pompier, dar în acelaşi timp, a fost şi membru al echipei de descarcerare, paramedic sau formator, el este în esenţă un salvator", i-a transmis secretarul de Stat în Ministerul Afacerilor Interne, şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, dr. Raed Arafat.
Acesta i-a dăruit subofiţerului un echipament special.
Editor web: Adrian Laboş
Foto: ISU Crişana