Problemele lui Pal Nagy au început în 2013, când medicii i-au amputat piciorul stâng din cauza unei infecţii. Câteva luni mai târziu, bărbatul a primit o proteză care îl ajută să se descurce în gospodărie, mai ales că trăieşte singur. Nu mică i-a fost mirarea în toamna anului trecut, când comisia de evaluarea a persoanelor cu handicap i-a spus că îl aşteaptă la control şi în 2015.
"Transport în comun până acolo nu am. Ori trebuie să iau pe o rudă să mă ducă, ori să plătesc taxi. Sunt pus pe drumuri, am neplăceri, nu mi-e plăcut să mă deplasez atât!"
Explicaţia se regăseşte în lege. Persoanele cu un grad accentuat de handicap trebuie să se prezinte în fiecare an la comisie. Excepţie fac doar cele cu gradul permanent de handicap, categorie în care nu poate fi încadrat bărbatul pentru că are proteză.
"De regulă, dacă e o amputaţie de mai mică amploare se face o încadrare pe termen limitat, urmând o reevaluare. De ce? Se poate face protezare; or, ca urmare a protezării, la reevaluare, se analizează modul în care persoana s-a adaptat, cum i-a crescut gradul de autonomie", explică Ştefan Goţia, purtătorul de cuvânt al DGASPC.
"Sănătatea mea nu are cum să se amelioreze, fiindcă am piciorul amputat. Ce înseamnă? Că ameliorarea ar fi dacă începe să crească înapoi", susţine Pal Nagy.
Dintre cele aproximativ 18 mii de persoane cu dizabilităţi înregistrate în Bihor, puţin peste patru mii sunt cu deficienţe locomotorii.