63 de fosile din cele câteva mii descoperite până acum în nord-vestul României alcătuiesc expoziția "Ultimii dinozauri din Transilvania", organizată de Universitatea Babeş-Bolyai. Dincolo de vitrinele în care sunt expuse stau sute de ore de muncă pentru fiecare exponat în parte.
"Oasele au fost risipite de curenții de apă, au fost împrăștiate, de aceea nu găsim decât extrem de rar bucăți de schelete în conexiune și sunt direcţionate, întotdeauna, pe direcțiile vechi ale cursurilor de apă", spune prof. univ. dr. Vlad Codrea, Universitatea Babeş-Bolyai Cluj Napoca.
Inaugurată în primăvara anului trecut la Cluj, expoziția reunește fosile unicat ale dinozaurilor pitici. Aceştia au trăit în era mezozoică pe vremea când, pe locul Transilvaniei de astăzi, era o insulă - insula Hațeg. Cel mai reprezentativ dintre exponate este un cuib de ouă de dinozauri descoperit, la începutul anilor 2000, în zona Hațegului.
"Ceea ce vedeți aici e o mică parte a cuibului, restul este la Cluj. Greutatea inițiala era undeva la 350 de kilograme."
"În afara Hațegului, am găsit dinozauri în zona Rusca Montană, am găsit în zona Alba Iulia, i-am găsit în județul Sălaj și chiar în apropiere de Cluj a apărut un rest izolat", spune prof. univ. dr. Vlad Codrea.
Pe lângă fosile sunt expuși și 4 dinozauri reconstituiți în mărime naturală, pe baza descoperirilor făcute de paleontologi. În cele 3 luni de când se află la Muzeul de Mineralogie din Baia Mare, peste 3000 de turiști au vizitat inedita expoziție.
"A fost și este încă, poate, una dintre cele mai de succes expoziții temporare găzduite de muzeul nostru, datorită acestei tematici interesante și prin prisma numărului de vizitatori", susţine Ioan Denuț, managerul Muzeului de Mineralogie Baia Mare.
Expoziţia "Ultimii dinozauri din Transilvania" va rămâne în Baia Mare până la sfârșitul lunii aprilie.
Reporter: Izabela Jurasko
Operator: Kristian Kosa