La doar 60 de kilometri de Oradea am găsit un loc ce păstrează încă imaginea unor sate tradiționale bihorene cu elemente populare și meșteșuguri tradiționale. Se numeşte Valea Finişului, un sat din Ţara Beiuşului. Prima oprire o facem la Muzeul Satului. O casă veche, din văioagă, ne duce cu gândul la anii 1900.
"Muzeul Satului din Finiş a fost deschis în urmă cu 5 ani, iar anual sute de turişti îi trec pragul. Cei care vin aici găsesc obiecte vechi de peste 100 de ani, costume populare, iar doamnele şi domnişoarele care vor să se simtă ca în acele vremuri vor fi îmbrăcate, iar tanti Iuli le va face codiţe", a aflat Yvette Mîrza, reporter Digi24 Oradea.
Tanti Iuli are 68 de ani şi ne povesteşte că a înfiinţat Muzeul Satului pentru că a moştenit foarte multe obiecte de la părinţi şI bunici. Oale, farfurii, leagăne pentru copii, covoare şi obiecte de îmbrăcăminte, toate vechi de peste un secol.
"Haina era a lui mămica, are peste 100 de ani. Şi vesta şi zadia erau ale bunicii. Cu astea a fost mireasă şi tot aşa, din generaţie în generaţie."
Locul este vizitat anual de sute de turişti. Oamenii vin Germania, Olanda şi Ungaria să vadă această zonă care încă mai păstrează vii tradiţiile.
"Sunt oameni care sunt plecaţi şi când vin acasă lăcrimează când văd lucruri ale strămoşilor, cum au fost îmbrăcaţi şi cum au lucrat", spune Iuliana Vura, proprietara Muzeului Satului din Finiş.
După câteva ore petrecute aici, mergem mai departe pe Valea Finişului. De-o parte şi de alta a drumului sunt coastele împădurite ale Codrului Moma, printre care un râu curge liniştit. După câţiva kilometri ajungem într-un loc parcă uitat de lume. Un cioban şi câteva oi ne amintesc parcă de Mioriţa, iar un schit din apropiere completează perfect peisajul.
"Până în anul 2007 această bisericuţă din inima munţilor Codru Moma era slujită de un preot, care venea o dată, de două ori pe an pentru a se întâlni cu enoriaşii. În 2009 episcopul de Oradea a decis să transforme acest loc minunat într-un schit, iar acum aici vieţuieşte un părinte", spune Yvette Mîrza.
Părintele Macarie locuieşte singur pe o creastă parcă uitată de lume. Singura care îi mai ţine de urât este Lupiţa, un câine lup. Spune ca îi place liniştea şi se bucură de fiecare turist sau credincios care îi trece pragul. Iar turişti găsim în aceasta zonă la orice pas. Maris şi Cristine au venit din Lituania şi nu regretă deloc alegerea făcută.
"Destinaţia noastră e Bulgaria; dar ne-am uitat pe hartă, iar România e un loc fantastic pe care îl putem vizita şi am ales o drumeţie prin România."
"Am venit aici pentru că e o zonă fantastică: munţi, dealuri, natură, cascadă, locuri deosebite."
Pe Valea Finişului vă puteţi caza la pensiunile din zonă pentru că preţurile sunt accesibile.
"Până spre 20 de persoane putem caza, 85 de lei este cazarea, cine vrea mic dejun şI cină plăteşte în plus, deci se poate şI demipensiune. Fiecare cameră are baie, uscător de păr, loc de grătar", a detaliat Albert Vura, proprietarul unei pensiuni.
Pentru a ajunge pe această vale pitorească, dinspre Oradea, ţineţi drumul naţional 76 până la Beiuş. În centrul localitălii faceţi dreapta, iar dupa 4 kilometri ajungeţi în Finiş.
Reporter: Yvette Mîrza
Operator: Robert Rezmuves
Editor web: Adrian Laboş