Turism în stil italian în Apuseni. Conducerea Bihorului vrea să aplice modelul din Trento pentru atragerea turiştilor în Padiş
Data publicării:
În fiecare an, parcul natural din jurul oraşului italian Trento este vizitat de sute de mii de turişti, care beneficiază de facilităţi moderne. Aflată sub protecţia unei legislaţii asemănătoare celei din România, zona a fost apărată şi de ecologiştii locali, care nu au fost de acord ca în aria protejată să fie ridicate hoteluri şi pensiuni. De două decenii au avut nevoie autorităţile locale să-i convingă că turismul va aduce doar beneficii.
„În această zonă de arii protejate ei au 60.000 de locuri de cazare, într-o zonă cu 10.000 de locuitori", spun Cornel Popa, preşedintele Consiliului Judeţean Bihor.
Doar că pe platoul Padiş din parcul natural Apuseni există doar patru cabane, cu cel mult 10 camere. Pornind de la exemplul italian, administraţia Bihorului vrea să găsească o modalitate să ridice în Padiş mai multe hoteluri şi pensiuni pentru miile de turişti care vin anual în zonă. În acelaşi timp, intenţionează să-i împace şi pe ecologişti, care se opun constant ridicării unor construcţii din beton în aria protejată.
„Va trebui să dăm o temă de proiectare pentru ceea ce înseamnă Padiş. Să vedem cât de mult putem construi acolo, cum şi care este zona de maximă protecţie acolo", explică şeful administraţiei din Bihor.
Specialiştii Consiliului Judeţean Bihor se vor întruni săptămâna viitoare şi vor merge pe platoul Padiş ca să stabilească modelul de clădire şi zonele în care se va putea construi. Un prim pas spre exploatarea turistică a parcului natural Apuseni a fost deja făcut prin modernizarea cu 64 de milioane de lei a drumului care leagă localitatea Pietroasa de Platoul Padiş.