Un meșter maramureșean propune pentru Crăciunul acestui an o nouă formă de ambalare a cadourilor: în trăistuțe tradiționale, lucrate manual. Confecționate din lână, acestea pot fi păstrate apoi fie ca obiect decorativ, fie purtate ca accesoriu. De sărbătorile de iarnă, copiii din satele maramureșene merg la colindat cu astfel de traiste, umplute de gazde cu mere, colaci și nuci.
Pălăguța Bârlea nu își vede capul de treabă în perioada aceasta a anului. Lucrează de zor la sutele de trăistuțe pe care clienții le-au ales ca ambalaje pentru cadourile de Craciun.
"Trăistuțele se folosesc mai ales acum, în perioada Crăciunului, pentru ambalaje, pentru cadouri. Nu e totuna să dai un cadou într-o traistă țărănească sau să pui într-o pungă de plastic."
Albe cu negru sau multicolore, traistele maramureșene își au originea în urmă cu câteva secole, când oamenii le foloseau în viața de zi cu zi.
"Traista, pe lângă funcția ei utilă - aceea de a putea să transporte cu ea tot ceea ce aveau nevoie țăranii la munca câmpului, în toate activitățile de zi cu zi, reprezintă și o podoabă", explică etnologul Ioan Tivadar.
"Astăzi, trăistuțele maramureșene se fac de diferite dimensiuni. De la cele tradiționale până la cele în miniatură, potrivite ca ambalaj pentru un astfel de zgărdan", a aflat Izabela Jurasko, corespondent Digi24 Oradea.
Trăistuțele Pălăguței Bârlea ajung peste tot în lume. Ele se vând fie pe internet, fie direct în magazinele de suveniruri.
"Sunt căutate pentru că sunt lucrate manual, sunt specifice zonei Maramureș și sunt un ambalaj ideal pentru multe alte cadouri", explică Judith Fuci, proprietara unui magazin de suveniruri.
O trăistuță tradițională maramureșeană este confecţionată în aproximativ 2 ore. Prețurile pornesc de la 5 lei pentru cele în miniatură până la 45 de lei, pentru cele de dimensiuni mai mari.
Reporter: Izabela Jurasko
Operator: Kristian Kosa