Pentru că de cele mai multe ori boala nu se manifestă prin simptome, mulţi bolnavi descoperă că sunt infectaţi cu virusul hepatitei după mai mulţi ani. Viorel Balog are 64 ani şi spune că a descoperit recent că este bolnav.
"Întâmplător am decoperit-o, făcând analize la sânge. Mi-a găsit hepatita C, insuficiență hepatică și ciroză."
"În evidență la unitățile medicale au fost la sfârșitul anului 2013 aproape 9000 de cazuri de ciroză", atenţionează Dorel Ţîrţ, purtătorul de cuvânt al DSP Bihor.
Hepatita A, cunoscută ca "boala mâinilor murdare", provoacă în cele mai multe cazuri doar îmbolnăviri pe termen scurt şi nu duce la afectarea cronică a ficatului.
"Problemele legate de hepatita A țin de sanitație, de igienă, de comunitățile locale, de faptul că nu peste tot există condiții de toaletă curată", susţine Sonia Drăghici, medic boli infecțioase.
Medicii spun că amânarea tratamentului hepatitei face ca boala să evolueze.
"Neștiind că aceste boli există, că pacientul are boala respectivă și netratată, în timp se cronicizează și orice boală de ficat duce la ciroză, iar de la ciroză spre bolile de ficat este doar un pas", atrage atenţia Ciprian Brisc, medic gastroenterologie.
În judeţul Bihor, în anul 2013 au fost 124 de cazuri de hepatite acute virale. Conform unui studiu, din cauza diagnosticării târzii a bolilor de ficat, în următorii 15 ani aproape jumătate dintre pacienţii cu afecţiuni hepatice vor dezvolta ciroză.
Reporter: Mariana Gurgu
Operator: Constantin Gheorghiţă
Editor web: Adrian Laboş