Laszlo Varga are şapte câini pe care îi lasă liberi prin curte. Spune că nu a fost niciodată de acord ca animalele să fie ținuțe în lanț.
"Aici, la noi, dintotdeauna câinii au putut să umble liberi, nu au fost niciodată ţinuţi în lanţ. Nu suntem adepţii acestei metode. Animalele au fost create să fie libere."
În ţara vecină cei care ţin câinii în lanţ sunt aspru pedepsiţi printr-o lege care a intrat în vigoare pe 1 ianuarie 2016. Amenzile ajung la 150 de mii de forinţi, echivalentul a 2.000 de lei. Laszlo este de părere că, în loc să fie sancţionaţi, stăpânilor ar trebui să li se explice cum să se comporte cu animalele.
"Dacă i-am amenda, nu e sigur că legea și-ar atinge scopul. Având în vedere firea omenească, s-ar putea ca oamenii să facă tocmai invers și să se răzbune pe animale", crede Laszlo Varga.
Vecinii maghiari recunosc că există și situații în care animalele nu sunt tratate corespunzător. De aceea, "consider că legea este binevenită, pentru că sunt foarte mulţi câini ţinuţi în lanţ, de multe ori în lanţuri foarte scurte, ceea ce nu face bine niciunui animal."
În România, ţinerea câinilor în lanț este interzisă printr-o lege adoptată acum 8 ani, fiind inclusă în categoria relelor tratamente. Deşi astfel de fapte sunt sancţionate cu închisoare până la trei ani, reglementarea nu a fost niciodată aplicată. La sate, oamenii nici nu au auzit de o asemenea reglementare.
"- Ziua pe unul îl legăm, pe altul toată ziua îl lăsăm dezlegat.
- De ce îl ţineţi legat?
- Ziua aleargă după găini. Alţii sunt mai agresivi şi trebuie, vedeţi că nu şti niciodată cine intră în curte, unul merge, altul vine", spune Daniel Filip, localnic din Alparea.
Cazurile în care câinii au fost bătuţi ori torturaţi de stăpâni nu sunt deloc puţine în România. În urmă cu o săptămână, o căţeluşă a murit după ce stăpâna nu i-a mai lărgit lanțul de la gât, iar acesta s-a încarnat, producându-i răni foarte grave.
Reporter: Anca Deac
Operator: Constantin Gheorghiță